štvrtok 29. mája 2014

Bezlepkové čokoládovo-kokosové košíčky s ríbezľami

Inšpirácia: Zdeněk Pohlreich


Bezlepkové čokoládovo-kokosové košíčky s ríbezľami

Potrebujeme:

na košíčky:
-150g krupicového cukru
-2 váječné bielka
-230g sušeného kokosu
-50g masla

na náplň:
-100g jemného tvarohu
-150g smotanového syra (Philadelphia...)
-2 vajcia
-150g kvalitnej horkej čokolády
-1 ČL vanilkového extraktu

-ríbezľový džem
-čerstvé ríbezle

Postup

Predhrejeme si rúru na 150°C a pripravíme si 12 foriem na muffiny, ktoré vymažeme maslom. V miske si zmiešame spolu všetky ingrediencie  na košíčky a rozdelíme zmes na 12 rovnakých častí. Prstami alebo pomocou vypuklej strany lyžičky vytvarujeme košíčky a dáme piecť do rúry na 15 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, ktorú premiešame spolu s ostatnými prísadami a zmesou naplníme košíčky. Pečieme 20 minút, necháme vychladnúť a vyberieme. Navrch natrieme ríbezľový džem a ozdobíme čerstvými ríbezľami.

pondelok 26. mája 2014

Lotrinský quiche so špargľou

Opäť tu máme pre mnohých z nás obľubenú špargľovú sezónu:) Tento rok sa jej na mojom blogu nevyhnem ani ja a s radosťou pre Vás uverejňujem recept na francúzsky slaný koláč, ktorý môže poslúžiť ako jednoduchý a rýchly obed alebo spolu s malým šalátom ako ľahká večera.

Inšpirácia: Denník Dity P.


Lotrinský quiche so špargľou
Potrebujeme

na korpus:
-175g hladkej múky
-100g masla
-1 žĺtok
-štipka soli
-4 PL studenej vody

na plnku:
-200g slaninky
-100g eidamu alebo ementálu
-150g zelenej špargle
-150ml šľahačkovej smotany
-150ml kyslej smotany
-2 vajcia
-soľ a čerstvo namleté korenie
-štipka strúhaného muškátového oriešku


Postup

Najprv si pripravíme créme fraiche zo sladkej a kyslej smotany. Obe nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a poriadne ňou zatrasieme aby sa smotany zmiešali. Nádobu necháme na teplom mieste a neotvárame (najlepšie cez noc, ale pokiaľ ste to tak neurobili, tak postači aj čas kým si pripravíme korpus a plnku).
Na slaný korpus si spracujeme v kuchynskom robote cesto, ktoré pripomína mrveničku a následne ho rukami finálne spracujeme do guličky, ktorú zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 190°C. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske, rozvinieme ho do formy a prstami pritiskneme na okraje. Prečnievajúce cesto odstriheme alebo odrežeme a dno poprepichujeme vidličkou. Cesto prikryjeme alobalom, vysypeme na neho suché fazule a dáme na 10 minút piecť. Ostránime alobal s fazuľami a dopekáme ešte 5 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Slaninu pokrájanú na kocky opekáme na panvici aby sa z nej vypieklo trošku tuku, ktorý vylejeme. Špargľu umyjeme, chytíme na obdivoch koncoch a zlomíme. Spodný koniec vyhodíme. V maslovej osolenej vode si špargľu uvaríme (3-5 minút) a spolu so slaninkou a 3/4 syra nakrájaného na kocky rozprestrieme na korpus. Do créme fraiche primiešame vajíčka, múškátový oriešok, soľ a korenie a nalejeme do formy na korpus. Navrch nastrúhame syr a pečieme 25 minút, kým sa spevní a zozlatne. Po vybratí ho necháme trošku vychladnúť a podávame teplý alebo studený.

pondelok 12. mája 2014

Bezlepková maková torta

Milujem mak... Podobnú tortu som prvýkrát ochutnala v kaviarni v Urban Space v OD Dunaj a vedela som, že si musím takú istú upiecť doma a mať k nej neobmedzený prístup kedykoľvek dostanem chuť. Nejakou náhodou som sa preklikala na stránku, kde bol zverejnený Recept na bohatstvo: Maková torta od Martiny Redenkovičovej, uložila ho a minulý týždeň som sa odhodlala tortu konečne vyskúšať. Našťastie chutila presne podľa mojich predstáv:)


Bezlepková maková torta
Potrebujeme

na korpus:
-280g mletého maku
-240g práškového cukru
-12 žĺtok
-14 bielok

na krém:
-200g práškového cukru
-200g mäkkého masla
-300g mletého mäku
-350 ml plnotučného mlieka

-ríbezľový alebo iný kyslý džem (napríklad višňový)

Postup

Predhrejeme si rúru na 165°C a kruhovú formu s priemerom 24cm si vymažeme maslom a vysypeme najlepšie hrubou múkou (pokiaľ by ste chceli tortu úplne bez pšeničnej múky, tak kľudne formu vysypte bezlepkovou múkou alebo kukuričnou polentou). Žľtky šľaháme v kuchynskom robote s práškovým cukrom do svetložltej peny (ak je pena moc hrudkovitá a suchá, nalejte kľudne trošku vody) a pridáme mak. Z bielkov a štipky soli si ušľaháme tuhý sneh a opatrne primiešame k žĺtkovo-makovej hmote. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 50 minút. Špajlou skúšame, kedy sa nám na ňu prestane lepiť cesto a vtedy korpus vyberieme. Necháme vychladnúť a dvakrát pozdĺžne prerežeme.
Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. Zmäknute maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mak a mlieko v pokojovej teplote a šľaháme asi 2 minúty. Krém si rozdelíme na dve časti, jednou časťou natrieme vnútorné dve podlažia a druhou obalíme tortu zboku a zvrchu. Vždy hornú časťpodlažia natrieme tenkou vrstvou džemu a po dokončení necháme tortu stuhnúť v chladničke.

pondelok 28. apríla 2014

Bezlepkové banánové muffinky s mandlami

Sú veľmi chutné, pokiaľ k ním dostanete prívlastky bezlepkové a bez cukru a konzumujete ich s vedomím, že naozaj v nich nieje ani zrnko múky alebo cukru. Prirodzenú sladkosť im dodávajú banány a 2 lyžičky medu, takže najlepšie bude, ak máte doma prezreté banány alebo ak plánujete muffinky piecť tak banániky kúpiť zopár dni dopredu a počkať, kým trošku zhnednú. Keď pečiem, bežne ma nezvyknú zaujať "zdravé" recepty, ale tieto muffiny upútali moju pozornosť a myslím si, že vzhľadom na to čo iba obsahujú, boli naozaj veľmi dobré:)

Inšpirácia: http://honestfare.com
Bezlepkové banánové muffinky s mandlami

Potrebujeme

-3 banány

-2 vajcia
-2 ČL medu
-200g najemno pomletých mandlí
-1/2 ČL kypriaceho prášku
-1/2 ČL škorice
-1 PL kakaa
-mandlové plátky na ozdobu

Postup


Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 160°C a formu na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami (cca 9ks). Rozmačkáme si 2,5 banánu a vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajciami a medom na hladký krém. Pridáme pomleté mandle s práškom do pešiva, škoricu a spojíme. Asi do 1/3 cesta primiešame kakao. Košičky na muffiny plníme tak, že na spodok najleme biele cesto, potom asi 2 lyžičky kakaového a na vrch opäť biele. Na záver nakrájame na tenké krúžky 1/2 banánu a posypeme mandlami. Pečieme asi pol hodinku.

pondelok 21. apríla 2014

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Potrebujeme

-160g masla
-250 g hnedého cukru
-3 vajcia
-500g jemného tvarohu
-štipka soli
-200g detskej krupice
-1 ČL kypriaceho prášku
-kôra a šťava z 1/4 citróna
-3 lyžice kakaa

Postup

Teplovzdušnú rúru si vyhrejeme na 150°C a bábovkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme krupicou. Do elektrického mixéru dáme roztopené maslo, cukor, žĺtka, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru z citróna a šľaháme do svetlej peny. Následne pridáme tvaroh s krupicou a práškom do pečiva a všetko premiešame. Nakoniec jemne primiešame vyšľahaný sneh z bielok a štipky soli. 3/4 cesta prelejeme do formy, do zbytku cesta primiešame ešte kakao a taktiež prelejeme navrch do formy. Pečieme cca hodinu, kým sa na špajlu prestane lepiť cesto. Bábovku vyberieme, necháme asi 5 minút stáť a opatrne vyklopíme na podložku. Na záver môžeme posypať práškovým cukrom alebo kakaom.

nedeľa 6. apríla 2014

Čokoládovo-čokoládové cookies s pekanovými orechami

Čokoládovo-čokoládové cookies s pekanovými orechami

Potrebujeme

-110g horkej čokolády (aspoň 50%)
-43g masla
-45g horkej čokolády (aspoň 95%)
-2 vajcia
-100g hnedého cukru
-1 ČL vanilkového extraktu
-štipka soli
-1/2 ČL kypriaceho prášku
-20g hladkej múky
-55g na menšie kusy posekanej horkej čokolády
-70g nahrubo nasekaných pekanových orechov

Postup

Rúru si vyhrejeme na 175°C a plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo vodnom kúpeli si spolu rozpustíme prvé dve horké čokolády s maslom. V mixéri vyšľaháme vajíčka, cukor, vanilkový exktrakt a štipku soli na nadýchanú penu. Opatrne vmiešame čokoládovú zmes z vodného kúpeľa. Ručne jemne vmiešame orechy, kúsky čokolády a nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Na plech poukladáme čokoládové hrudky trošku ďalej od seba, aby sa nám počas pečenia nezlepili. Pečieme 10 minút.

pondelok 24. marca 2014

Cheesecake cupcakes s jahodami

Čerstvé jahody a jednoduché piškótové cesto zakryté vanilkovou polevou zo smotanového syra a posypané maslovými sušienkami...chuť cheesecaku v podobe malých a chutných zdobených mini koláčikov:)

Inšpirácia: the hummingbird bakery


Cheesecake cupcakes s jahodami
Potrebujeme

na muffiny:
-120g hladkej múky
-100g krupicového cukru
-1,5 ČL kypriaceho prášku
-štipka soli
-40g masla
-120ml plnotučného mlieka
-1/2 ČL vanilkového extraktu
-1 vajce
-čerstvé jahody
-maslové bebe sušienky

na krém:
-250g Philadelphie (Lučiny, Pilos nátierky...)
-110g zmäknutého masla
-100g práškového cukru
-vanilkové zrniečka z 1/2 vanilkového lusku

Postup

Vyhrejeme si rúru na 170°C, formu na 12 muffinov si vystelieme papierovými košíčkami a na ich spodok nakrájame jahody. Do kuchynského robota si navážíme suché prísady (múka, prášok do pečiva, soľ, cukor) a pridáme zmäknuté maslo. Miešame do pieskovej konzistencie. Následne pridáme mlieko, vanilkový extrakt a vajce, necháme pár minút miešať na najrýchlejších otáčkach a pomocou lyžice cesto rozdelíme do košíčkov. Pečieme 20-25 minút dozlata.
Na krém zmiešame smotanový syr spolu s maslom a na záver pridáme cukor s vanilkovými zrniečkami. Pokiaľ by bola zmes príliš tekutá, odložíme ju na chvíľku do chladničky a ona trošku stuhne. Vanilkový krém natrieme na vychladnuté muffiny a posypeme rozdrvenými sušienkami.

pondelok 24. februára 2014

Brownies cheesecake s malinovou šľahačkou


Inšpirácia: the hummingbird bakery


Brownies cheesecake s malinovou šľahačkou

Potrebujeme

brownies:
-100g horkej čokolády
-100g masla

-100g práškového cukru
-2 vajcia
-55g hladkej múky

cheesecake:
-300g krémového syra (Philadephia, Lučina)
-75g práškového cukru
-25g vanilkového cukru
-1 vajce

šľahačka:
-150ml šľahačkovej smotany
-20g práškového cukru
-80g mrazených malín

-čerstvé maliny na ozdobu

Postup

Predhrejeme si trúbu na 170°C a koláčovú formu s priemerom 24cm si vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.
Na brownies rozpustíme vo vodnom kúpeli čokoládu a necháme ju vychladnúť. Do kuchynského robota dáme najprv šľahať zmäknuté maslo s cukrom, neskôr pridáme vajcia a nakoniec hladkú múku. Na záver prilejeme čokoládu a necháme celé premiešať. Čokoládovú zmes prelejeme do koláčovej formy a rovnomerne upravíme povrch.
Na cheesecake zmiešame spolu všetky ingrediencie a prelejeme na brownies vrstvu. Pečieme cca 30 minút. Po vybratí necháme úplne vychladnúť.
Na malinovú šľahačku si vyšľaháme šľahačkovú smotanu spolu s cukrom a rozmrazenými a odkvapkanými malinami. Potrieme ňou povrch koláča a ozdobíme malinami. Necháme stuhnúť v chladničke a podávame.

streda 12. februára 2014

Bezlepková torta Raffaello

Milujem kokos v každej možnej podobe a nielen
preto sa stala táto tortička mojou absolutnou srdcovkou. Pokiaľ ste fanúšikom kokosu a rozmýšľate či napečiete alebo hľadáte ideálny recept na romantický koláčik na Valentína, myslím že nemusíte ďalej hľadať:) Torta je vláčna, krásna a neskutočne chutná. Dúfam a verím, že Vás očarí minimálne tak, ako mňa a moje okolie!
(recept je na kruhovú koláčovú formu s priemerom 18cm, pokiaľ máte priemer tortovej formy viac ako 24cm, treba použiť dvojnásobné množstvo ingrediencií)

Inšpirácia: http://kingablogger.blogspot.sk
Bezlepková torta Raffaello
Potrebujeme

na korpus:
- 3 vajcia
- 100g krupicového cukru
- 10g vanilkový cukor
- 110g kokosovej múky (predávajú v Bio obchodoch, môžete aj pomlieť strúhaný kokos úplne najemno alebo použiť klasickú pšeničnú hladkú múku)
-1 ČL prášku do pečiva

na krém:
- 200ml šľahačkovej smotany
- 100g bielej čokolády
- 3 hrste sušeného strúhaného kokosu

- ríbezľový džem
- strúhaný kokos na posyp

Postup

Najprv si deň dopredu pripravíme plnku. Do menšieho hrnca nalejeme šľahačkovú smotanu s nalámanou bielou čokoládou a na miernom ohni varíme, kým sa biela čokoláda nerozpustí. Po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Na druhý deň si zo zmesi vyšľaháme šľahačku a primiešame strúhaný kokos.
Na korpus vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetložltej peny a pridáme múku s práškom do pečiva. Žĺtková zmes bola pomerne dosť suchá, preto som prilievala mlieko, dokým nebola jemná a jednotná. V menšej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli na tuhý sneh a ručne primiešame do zbytku cesta. Tortovú formu s priemerom 18cm vymažeme maslom a vysypeme múkou a pečieme pri 170°C cca 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. V strede korpus raz prerežeme, vrchnú časť natrieme ríbezľovým džemom a spodnú kokosovým krémom. Tortu spojíme, celú ju potrieme zbytkom krému a posypeme kokosom. Navrch poukladáme Raffaello guličky alebo ozdobíme podľa vlastnej chuti:)

utorok 28. januára 2014

Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake


Potrebujeme

-200g čokoládových sušienok (napr. Bebe kakaové)
-130g masla

-900g Philadelphie (Lučina)
-170g krupicového cukru
-20g vanilkového cukru
-zrniečka z 1/2 tobolky vanilky/ 1 ČL vanilkového extraktu
-4 vajcia
-200g kvalitnej horkej čokolády
-2 ČL holandského kakaa

-70g horkej čokolády
-50ml šľahačkovej smotany


Postup

Kakaové sušienky si rozdrvíme v kuchynskom robote najemno, zalejeme roztopeným maslom, zmiešame a rukou natlačíme do kruhovej formy s priemerom 24cm. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu a necháme stranou vychladnúť. Ostatné ingrediencie (Philadelphiu, cukor, vanilku, vajíčka, kakao) spolu zamiešame a nakoniec prilejeme roztopenú čokoládu. Čokoláda by nemala byť horúca, pretože sa pri miešaní zrazí a vytvorí hrudky. Najlepšie urobíte, ak si ju roztopíte ako prvú , medzitým si pripravíte ostatné ingrediencie a nakoniec ju len primiešate. Čokoládovú plnku nalejeme na sušienkový korpus, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť pri 150°C na 50 minút. Cheesecake by mal sa mal trošku zdvihnúť a po zatrasení by mal byť pevný. Vyberieme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Pomocou väčšej naberačky ho presunieme z formy na tanier a dáme stuhnúť do chladničky.
V menšom hrnci dáme zohrievať šľahačkovú smotanu s nalámanou čokoládou a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nalejeme ju na cheesecake. Po vychladnutí môžeme ozdobiť čokládovými hoblinami.

pondelok 20. januára 2014

Müsli tyčinka s orieškami, kokosom a sušeným ovocím

Zloženie tyčinky som prispôsobila najmä sebe, preto je samozrejmé, že ingrediencie môžete kombinovať ako Vám to vyhovuje. Môžete ich vynechať, nahradiť, vymeniť, pridať iné alebo s nimi urobiť čokoľvek, čo sami uznáte za vhodné:)

Müsli tyčinka s orieškami, kokosom a sušeným ovocím


Potrebujeme

-160g masla

-100ml zlatého/agave syrupu/tekutého medu
-40g hnedého cukru
-125g vločiek
-100g sušeného strúhaného kokosu
-60g cornflakes
-30g sušených brusníc
-60g nahrubo posekaných makadamových orechov
-30g sušených ďatlí
-20g nahrubo posekaných vlašských orechov
-30g sušených marhúľ/sliviek

Postup


Do menšieho hrnca dáme maslo, cukor a tekutý syrup a na miernom plameni zohrievame, kým sa nám cukor nerozpustí a zmes bude jednotná.

Do väčšej misky nasypeme ostatné prísady (vločky,cornflakes, kokos, sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky a oriešky), prilejeme tekutú zmes a zmiešame. Či už rukou (pozor treba to nechať vychladnúť) alebo v mixéri, je to jedno. Buď kruhovú koláčovú alebo formu iného tvaru vyložíme papierom na pečenie a zmes do nej presunieme. Rukou postláčame a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

sobota 14. decembra 2013

Vianočný štedrák

Tajomstvo a jedinečná chuť štedráku spočíva najmä v bohatosti a pestrosti náplní, ktoré tvoria jednotlivé 4 poschodia: orechová, maková, povidlová a tvarohová plnka. Podľa tradícii sa štedrák piekol výnimočne len na Vianoce, vzhľadom na náročnosť a dostupnosť surovín potrebných na jeho prípravu.
Namiesto stovky klasických suchých koláčikov, uprednostňujem doma radšej tento jeden neskutočný gastronomický zážitok:)


Vianočný štedrák

Potrebujeme

na cesto:
-20g čerstvého droždia
-80g kryštálového cukru
-20g vanilkového cukru
-500g polohrubej múky
-100g masla
-300ml plnotučného mlieka
-2 žĺtky
-štipka soli

orechová plnka:
-200ml vody
-100g kryštálového cukru
-20g vanilkového cukru
-200g mletých vlašských orechov
-30g strúhanky
-citrónová kôra z čerstvého citrónu

maková plnka:
-150ml mlieka
-100g kryštálového cukru
-20g vanilkového cukru
-150g mletého maku
-4 rozdrvené klinčeky
-štipka mletej škorice

povidlová náplň:
-400g povidiel (hustý slivkový džem, najlepšie ak je domáci alebo z trhu, ale inak sa mi super pracuje s povidlami značky OTMA)
-mletá škorica
-1 lyžica rumu

tvarohová náplň:
-400g jemného tvarohu
-60g práškového cukru
-20g vanilkového cukru
-2 žĺtky
-1,5 lyžice solamylu

-rozšľahané vajíčko na potretie
-na ozdobu snehové vločky Dr. Oetker

Postup

Najprv si pripravíme cesto. Droždie vyberieme z chladničky a necháme ho prispôsobiť sa izbovej teplote. Rukami ho rozmrvíme do misky, prisypeme cukor a miešame, kým sa nám nevytvorí tekutá kašička, ktorú zalejeme vlažným (trošku teplejším) mliekom. Necháme na teplom a pokojnom mieste, kým sa nám nevytvorí kvások. Poznáte to podľa toho, že sa na povrchu mlieka začnú vytvárať hnedé ostrovčeky. Zatiaľ si do väčšej misy navážime múku, roztopené maslo, štipku soli, vanilkový cukor a pridáme taktiež žĺtka. Nalejeme kvások a vareškou spracujeme na jednotné cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na okraje. Zasypeme hrsťou múky, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme na pokojnom a teplom mieste hodinu vykysnúť. Medzitým si pripravíme náplne.

1. V malom hrnci uvaríme vodu s cukrom, miešame kým sa všetok neroztopí, prisypeme vlašské orechy, strúhanku a citrónovú kôru asi z 1/2 citróna. Pokiaľ by bola zmes príliš tekutá, prisypeme ešte strúhanku. 

2.Na makovú plnku si takisto zahrievame mlieko s cukrom, klinčekami a škoricou. Po rozpustení primiešame mak.

3.Na tvarohovú plnku zmiešame spolu všetky ingrediencie.

4.Povidla vymiešame (najlepšie to ide vidličkou) so škoricou, rumom a pokial sú moc husté, pridáme troškou horúcej vody, aby sa nám dali ľahko rozotierať.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na päť častí, pričom jedna je o trochu väčšia ako ostatné štyri. Vačšiu časť si rozvaľkáme na guľatý tvar a vyložíme ním vymastenú a vyspanú koláčovú formu s priemerom 26cm tak, aby nám prevýsali okraje (cca 2cm). Na spodok rovnomerne natrieme orechovú plnku a prikryjeme vyvaľkaným plátom cesta. Takto pokračujeme ďalej. Druhá vrstva je maková, potom tvarohová a nakoniec povidla. Posledný kúsok cesta môžeme pokrájať na pásiky a pokryť nimi vrch koláča, tak aby pásiky vytvárali mriežku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, zakryjeme koláč alobalom a pečieme cca 60 minút pri 170°C. Odstránime alobal a dopekáme ešte cca 15 minút dozlata.

nedeľa 24. novembra 2013

Pomarančovo- škoricové košíčky z lístkového cesta

Recepty od Jamieho Olivera ma naozaj ešte nikdy nesklamali! Dokonca ani keď mám počas prípravy pocit, že sa mi koláčiky nikdy nemôžu podariť, tak ako jemu, že to celé vyzerá nejako čudne a vlastne to všetko musí určite aj inak chutiť. Nakoniec po dokončení zistím, že to je úplne inak ako som si myslela:) Všetko dopadne tak ako má, pretože tá úžasná kombinácia chutí ma presvedčí, že nie je dokonalá čírou náhodou...Aj keď trošku netradičný recept, ale o to zaujímavejší.
Koláčiky nevyzerajú síce trikrát krásne (ani tie Jamieho nevyzerali), ale na ich chuti to našťastie nič nemení:)

Na 6 košíčkov
Inšpirácia: Jamie Oliver

Pomarančovo- škoricové košíčky z lístkového cesta

Potrebujeme

- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta
- mletá škorica
- 125g créme fraiche
- vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 5 PL krupicového cukru
- 1 pomaranč

Postup

Odrolujeme lístkové cesto a prerežeme ho v strede na polovičku, tak aby sme získali štvorec približne 20 x 20 cm. Jednu polovičku odložíme do chladničky na inokedy. Druhý plát cesta posypeme mletou škoricou a zrolujeme na slimáka. Nakrájame na 6 rovnakých častí. Kúsky vložíme do formy na muffiny a rukami ich vytvarujeme tak, ako je na obrázku. Vložíme do rúry a pečieme pri 190°C cca 10-15 minút, pokým košíčky nezozlatnú. Po vybratí z rúry stred a steny utlačíme lyžičkou aby nám vznikol košíček a miesto na náplň. Do menšej misky dáme créme fraiche, pridáme vajíčko, vanilku, 1 lyžicu krupicového cukru a nastrúhanú kôru z 3/4 pomaranča. Všetko poriadne premiešame a zmesou naplníme košíčky. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10-12 minút. Na väčší oheň postavíme hrniec, vymačkáme do neho šťavu z 1/2 pomaranča a pridáme 3-4 PL krupicového cukru. Občas karamel skontrolujeme a zamiešame. Varíme pokiaľ sa veľká časť šťavy neodparí a zmes nám zhustne. Trvá to maximálne 10 minút.
Pomarančovým karamelom polejeme košíčky a podávame.

pondelok 18. novembra 2013

Brownies

Predstavujem Vám nový recept na čokoládové brownies, ktorý som si napísala síce už dávno, ale až teraz sa mi ho podarilo zrealizovať. Pôvodne som nemala v úmysle dávať ho na blog, ale som ním taká nadšená, že sa jednoducho potrebujem oň s Vami podeliť:)Nie je to len obyčajný americký koláč plný čokolády a orieškov...Akonáhle prehryznete krehkú chrumkavú vrstvu na povrchu, prekvapí vás chuť mäkkého čokoládového vnútra!

Brownies
Potrebujeme

-200g horkej kvalitnej čokolády
-50g masla
-80g hladkej múky
-2 vajcia
-150g trstinového cukru
-štipka soli
-100g vlašských orechov

Postup

Vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo spolu s horkou čokoládou. Medzitým si mixérom vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, pridáme múku a soľ. Na záver prilejeme čokoládovú zmes a mierne rozdrvené oriešky (časť si necháme na posypanie) a všetko premiešame. Kruhovú koláčovú formu alebo obdĺžnikovú zapekaciu misu s rozmermi max 20x30cm vyložíme papierom na pečenie, cesto na ňu rovnomerne vylejeme a posypeme zbytkom orechov. Pečieme pri 180°C 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a spapáme:)

sobota 2. novembra 2013

Tekvicové muffinky s vanilkovým krémom

Výborné tekvicové koláčiky v kombinácii s vanilkovo-citrónovým krémom sa úžasne hodia do obdobia oberačiek a farebných jesenných dní. Pre tých, ktorí by mali výhrady voči tekvici, nieje ju vôbec cítiť a v niektorých prípadoch je lepšie o jej prítomnosti najprv pomlčať a tajomstvo prezradiť až po ochutnaní:)

Na 17menších muffinov
Inšpirácia od: Jamie Oliver

Tekvicové muffinky s vanilkovým krémom

Potrebujeme

na cesto:
-200g maslovej tekvice
-200g hnedého cukru
-2 vajcia
-85ml olivového oleja
-štipka soli
-150g polohrubej múky
-1 ČL prášku do pečiva
-1 ČL mletej škorice
-hrsť nahrubo posekaných vlašských orechov

na krém:
-nastrúhanú kôru z 1 citróna
-1 ČL citrónovej šťavy
-3 PL kyslej smotany
-cca 3 lyžice práškového cukru
- vanilkové zrniečka z 1/2 tobolky vanilky

Postup

Ošúpeme tekvicu a lyžicou povyberáme dužinu so semiačkami. V mixéri rozmixujeme 200g tekvice na drobno a presunieme do väčšej misy. Pridáme cukor, múku s práškom do pečiva, vajíčka, olej, soľ, škoricu, orechy, poriadne premiešame a rozdelíme do muffinových košíčkov, ktoré naplníme asi do 3/4. Pečieme pri 190˚C cca 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Do menšej misky dáme smotanu, citrónovú šťavu a kôru, vanilkové zrniečka a práškový cukor. Ingrediencie poriadne vymiešame a lyžicou nanesieme krém na muffinky (samozrejme môžte ho aj vynechať). Pokiaľ by bola zmes príliš tekutá, pridávame práškový cukor.

štvrtok 26. septembra 2013

Jesenný makový koláčik

Keď koláč, tak makovník...:)recept je určený pre každého, kto miluje mak, orechy a poctivé makové koláče. A poctivé preto, pretože sa plnkou a ani makom v nej nešetrí!
Jesenný makový koláčik


Potrebujeme

na cesto:
-350g hladkej múky
-3 lyžice práškového cukru

-2 vajcia
-150g masla

na plnku:
-370g mletého maku
-170g krupicového cukru
-350ml mlieka
-2 lyžice medu (alebo Agave sirup)
-80g pomletých vlašských orechov
-20g vanilkového cukru (1balenie)
-2 vajcia

Postup

V kuchynskom robote alebo rukami zmiešame múku s cukrom, pridáme nastrúhané maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 1/2 hodinku do chladničky. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Do hrnca nasypeme mak s krupicovým aj vanilkovým cukrom a zalejeme mliekom. Uvedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do mierne teplej makovej plnky pridáme med a necháme vychladnúť. Primiešame orechy, vajíčka a dôkladne celé zamiešame.
Cesto vyberieme z chladničky. 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruhový tvar a prenesieme ho do maslom vymastenej a múkou vysypanej 24cm tortovej formy (aj na okraje). Rovnomerne nanesieme makovú plnku. Zvyšné cesto vyvaľkáme na kruhový tvar (môžeme povykrajovať z neho rôzne tvary), zakryjeme ním plnku a okraje poohýbame dovnútra. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C cca 35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.

utorok 3. septembra 2013

Slivkový kysnutý koláč

Slivkový kysnutý koláč
Potrebujeme

na cesto:
-25g masla
-25g práškového cukru
-100g polohrubej múky
-10g čerstvého droždia
-štipka soli
-1 vaječný žĺtok
-60ml plnotučného mlieka
-2 lyžičky kryštálového cukru

plnka:
-cca 25 sliviek

posýpka:
-50g masla
-40g škoricového cukru
-70g hrubej múky

Postup

Všetky ingrediencie na cesto by mali mať rovnakú (izbovú) teplotu, preto ich vyberám takú pol hodinku pred spracovaním z chladničky. Droždie rozmrvíme do misky, pridáme kryštálový cukor a miešame kým sa nám nevytvorí tekutá kašička. Kašičku zalejeme vlažným mliekom, zamiešame, prikryjeme utierkou a počkáme si cca 15 minút na kvások. Zatiaľ vo väčšej nádobe zmiešame zmäknuté maslo, múku, soľ, cukor a žĺtok. Prilejeme kvások a rukou premiešame. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na maslom vymastenú formu, rukami ho rovnomerne prestrieme, poukladáme ovocie, posypeme posýpkou, holé kraje natrieme vajíčkom a pečieme pri 170°C cca 35 minút.