utorok, 3. septembra 2013

Slivkový kysnutý koláč

Slivkový kysnutý koláč
Potrebujeme

na cesto:
-25g masla
-25g práškového cukru
-100g polohrubej múky
-10g čerstvého droždia
-štipka soli
-1 vaječný žĺtok
-60ml plnotučného mlieka
-2 lyžičky kryštálového cukru

plnka:
-cca 25 sliviek

posýpka:
-50g masla
-40g škoricového cukru
-70g hrubej múky

Postup

Všetky ingrediencie na cesto by mali mať rovnakú (izbovú) teplotu, preto ich vyberám takú pol hodinku pred spracovaním z chladničky. Droždie rozmrvíme do misky, pridáme kryštálový cukor a miešame kým sa nám nevytvorí tekutá kašička. Kašičku zalejeme vlažným mliekom, zamiešame, prikryjeme utierkou a počkáme si cca 15 minút na kvások. Zatiaľ vo väčšej nádobe zmiešame zmäknuté maslo, múku, soľ, cukor a žĺtok. Prilejeme kvások a rukou premiešame. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na maslom vymastenú formu, rukami ho rovnomerne prestrieme, poukladáme ovocie, posypeme posýpkou, holé kraje natrieme vajíčkom a pečieme pri 170°C cca 35 minút.

2 komentáre:

  1. Toto je druhy kolacik,ktory som piekla podla vasich receptov a znova musim povedat ze nesklamal,naozaj vyborny recep! :)
    takze asi sa vrhnem aj na ostatne receptiky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Velmi ma to tesi, len tak dalej:)

      Odstrániť