streda 22. mája 2013

Domáci chlieb

Konečne som sa odhodlala upiecť si doma vlastný chlebík, aj keď netuším, prečo som sa do toho nechcela pustiť skôr. Nič zložité ako som si doteraz myslela, dokonca som nepotrebovala žiadnu špeciálnu pekárničku na chleba, postačila mi klasická rúra, váha, hrnček a dve ruky:)


Domáci chlieb
Potrebujeme

-1 hrnček vlažnej vody
-400g hladkej chlebovej múky
-3 lyžice teplého mlieka (pozor nie horúce)
-1 lyžička soli
-1 lyžička kmínu
-1/2 kocky droždia
-1 lyžička cukru

na potrenie:
-1/2 hrnčeku vlažnej vody
-1 vrchnáčik octu

Postup

Najprv si pripravíme kvások. Je veľmi dôležité aby všetky suroviny, ktoré prichádzajú do kontaktu s droždím mali približne rovnakú teplotu. Preto si vyberieme kocku droždia z chladničky a necháme ho asi pol hodinku prispôsobiť sa izbovej teplote. Na chvíľku si rozohrejeme rúru aby v nej bolo príjemne teplo a mohli sme do nej dať kvások. Do misky rozdrvíme polovičku kocky droždia, pridáme cukor a lyžičkou miešame, kým sa nám nevytvorí tekutá kašička (trvá to asi pol minúty), zalejeme mliekom a zamiešame. Misku strčíme do rúry, kde sa nám asi po 10-15 minútach vytvorí kvások. Zatiaľ si vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a kmínom. Prilejeme kvások s hrnčekom vody a rukou miesime cesto tak, aby sa aj dovnútra dostal vzduch. Zasypeme múkou, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme v rúre alebo na pokojnom teplom mieste hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto ešte trochu zamiešame, čím sa prevzdušní, premiestnime na plech vyložený pečiacim papierom, vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút dokysnúť. Rúru si vyhrejeme na 200˚C. Chlieb potrieme octovou zmesou a prudko pečieme 6 minút pri tejto teplote. Teplotu znížime na 180˚C a dopekáme 40 minút. V desaťminútových intervaloch potierame octovou vodou aby sa nám na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka. Chlebík vyberieme z rúry, zabalíme do kuchynskej utierky a podávame napríklad s domácim maslom:)

sobota 18. mája 2013

Jahodový koláčik so srdiečkami

Konečne začína sezóna jahôd, kedy sa toto úžasné letné ovocie začína nielen podobať, ale aj chutiť ako pravé jahody! Preto som zvolila koláč, ktorý ich obsahuje čo najviac, je veľmi jednoduchý a srdiečka vyjadrujú moju romantickú náladu počas jarných slnečných dní:)



Jahodový koláčik so srdiečkami


Potrebujeme

-200g hladkej múky
-1/4 ČL soli
-125g masla
-50ml vody

-4 šálky jahôd
-1/2 šálky trstinového cukru (podľa sladkosti jahôd)
-4 lyžice solamylu
-3 lyžice mäkkého masla

-1 vajíčko


Postup

Z prvého odstavca si vypracujeme cesto a uložíme ho do chladničky stuhnúť.
Jahody umyjeme, odstránime zelenú stopku a pokiaľ sú veľké, nakrájame ich na štvrtiny( maličké stačí len na polovičku). Premiestnime ich do hrnca, nasypeme cukor a solamyl, privedieme k varu a varíme kým sa cukor nerozpustí a zhustne celá hmota. Necháme zatiaľ vychladnúť.
Z chladničky si asi po pol hodinke vyberieme cesto a vyvaľkáme ho na pomúčenej pracovnej doske na kruhový koláčový tvar. Vyložíme ním zapekaciu formu, odrežeme prevýsajúce okraje a dno poprepichujeme vidličkou. Trúbu si vyhrejeme na 170˚C, na cesto položíme alobal so suchými fazuľami a pečieme 15 minút. Odstránime alobal s fazuľami a ešte necháme 5 minút dopiecť. Na predpečený korpus prelejeme jahodovú plnku a poukladáme na ňu kúsky masla. Z cesta, ktoré nám ostalo povykrajujeme srdiečka a ukladáme smerom z kraja do stredu tak, aby nám pri pečení nevytieklo cesto. Pomocou vidličky si vyšľaháme vajíčko a štetcom ním potrieme srdiečkový povrch. Pečieme cca 35 minút dozlata. Aby sme mohli koláčik podávať tak, aby vyzeral esteticky a neroztekal sa, musí stuhnúť aspoň cez noc v chladničke alebo to urýchlite hodinovým pobytom v mrazničke. Inak sa jahodová plnka roztečie po tanieri a vyzerá ako puding (info z vlastnej skúsenosti:).

štvrtok 9. mája 2013

Gaštanový cheesecake

Recept na tento úžasný cheesecake z gaštanového pyré som našla na stránke veľmi šikovnej a sympatickej blogerky Dulce de Leche a pri pohľade na fotku som dostala na neho okamžitú chuť. Pôvodne mal ísť do koláču aj Baileys, ale ja som sa ho rozhodla vynechať a myslím, že mu to vôbec neuškodilo. 


Gaštanový cheesecake


Potrebujeme

-300g maslových sušienok
-150g roztopeného masla
-250g mascarpone
-250g smotanového syra (Philadephia, Lučina...)
-300g kyslej smotany
-150g práškového cukru
-250g gaštanového pyré
-3 vajcia

-250g gaštanového pyré
-180g kyslej smotany
-50g horkej čokolády na zdobenie

Postup

V kuchynskom robote rozdrvíme maslové sušienky a rukami do nich vmiešame roztopené maslo. Sušienkovou zmesou vystelieme dno a boky tortovej formy s priemerom 24cm a formu uložíme do chladničky. V miske zmiešame všetky prísady z prvého odstavca, nalejeme na sušienkový základ a pečieme pri 130˚C asi hodinku a pol. Vyberieme z trúby a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Na polevu si vymiešame balíček gaštanového pyré s kyslou smotanou a potrieme ňou vychladnutý cheesecake. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu na varenie a polievaním vytvarujeme kvetinku alebo rôzne iné obrazce. Necháme aspoň na 6 hodín stuhnúť v chladničke a podávame.

pondelok 29. apríla 2013

Čučoriedkové muffinky s makadamovými orieškami a bielou čokoládou



Čučoriedkové muffinky s makadamovými orieškami a bielou čokoládou

Potrebujeme

-95 g bielej čokolády
-155g hnedého cukru
-300g polohrubej múky
-2 ČL prášku do pečiva
-80g nahrubo nasekaných makadamových orieškov
-125g čučoriedok
-1 vajce
-125ml masla
-185ml zákysu
-1 ČL vanilkového extraktu

Postup


Najprv si ako prvé zmiešame zľahka vyšľahané vajíčko s maslom a podmaslím. V druhej miske spolu zmiešame všetky suché prísady a postupne ich pridávame do tekutej zmesi. Na záver ručne primiešame čučoriedky, posekanú bielu čokoládu a oriešky. Cesto rovnomerne rozdelíme do 12 košíčkov a vrch muffinov posypeme hnedým cukrom, ktorý po upečení vytvorí sladkú chrumkavú krustičku. Pečieme pri 200°C cca 20 minút.

piatok 26. apríla 2013

Polentový koláčik s lesným ovocím


Vzhľadom na pomerne veľké množstvá cukru, bielej múky a plnotučného mlieka, ktoré som už stihla skonzumovať, ma v poslednej dobe čím ďalej, tým viac lákajú koláčiky, v ktorých sa tieto ingrediencie vynechávajú alebo nahrádzajú inou surovinou, prijateľnejšou pre naše žalúdky a postavy:) Zaujal ma recept od Janici (Jemine na Facebooku), do ktorého ide namiesto bielej múky polenta s celozrnnou špaldovou múkou a cukor sa nahrádza javorovým alebo agavovým sirupom. Do koláčika som sa išla zahryznúť s tým, že bude chutiť naozaj "zdravo", ale na moje prekvapenie som si veľmi pochutila a okamžite zaradila recept do knižky mojich obľúbených koláčikov.


Polentový koláčik s lesným ovocím

Potrebujeme

-50g celozrnnej špaldovej múky
-50g polenty (kukuričná múka)
-2 lyžičky prášku do pečiva (najlepšie bez fosfátov majú v DMke)
-vanilkové zrniečka z 1/2 vanilkového struku
-250 g jemného tvarohu
-2 vajíčka
-80g masla
-80ml sirupu z agave alebo javorového sirupu
-2 lyžice citrónovej šťavy
-drobné ovocie na vrch (maliny, čučoriedky, jahody, černice, ríbezle...) 

Postup

Rúru prehrejeme na 180˚C a formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme polentou. V kuchynskom robote zamiešame všetky ingrediencie okrem ovocia, vlejeme do koláčovej formy a na záver posypeme ovocím. Pečieme 30 minút, vyberieme z formy a môžeme papať ešte teplé spolu s čerstvým ovocím. Mňam:)

pondelok 22. apríla 2013

Bounty cupcakes

Pre milovníkov tyčinky Bounty som objavila úžasný recept, ktorý kombinuje čokoládu s kokosom a jeho výsledkom je už spomínaná tyčinka v koláčovom prevedení. Cupcakes sú naozaj výborné, čoho dôkazom je fakt, že všetky stihli zmiznúť zo stola v priebehu 10 minút:)
Na 8 cupcakeov


Bounty cupcakes
Potrebujeme

-35g masla
-85g hladkej múky
-125g krupicového cukru
-25g kakaa
-1/2 ČL prášku do pečiva
-1/4 ČL soli
-100 ml mlieka
-1 vajce
-1-2 kokosové tyčinky Bounty

-250g práškového cukru
-80g masla
-30ml kokosového mlieka

-1 tyčinka Bounty
-strúhaný kokos

Postup

Trúbu predhrejeme na 170˚C a vyložíme formu na muffiny papierovými košíčkami (najlepšie ak máte nejaké tmavé aby lepšie vynikol rozdiel medzi bielou kokosovou polevou a košíčkom).
Najprv si pripravíme cesto. V kuchynskom robote zmiešame roztopené maslo, múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ, kým sa nevytvorí jednotná tmavá hmota. Vedľa v miske premiešame ručným mixérom mlieko s vajcom a pridáme ku kakaovej zmesi. Necháme poriadne premiešať a rovnomerne rozdelíme do papierových košíčkov. Na vrch poukladáme nakrájané Bounty tyčinky a pečieme cca 25 minút. Košíčky vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Na kokosovú polevu si vymiešame práškový cukor s roztopeným maslom a kokosovým mliekom a necháme chvíľku stuhnúť v chladničke (max. 10-15 minút, inak hmota stuhne a nieje možné s ňou pracovať). Muffinky ponatierame kokosovou polevou, obalíme v strúhanom kokose, vďaka čomu sa urovná ich povrch a ozdobíme kúskami Bounty tyčinky.

štvrtok 18. apríla 2013

Jahodový koláč s mascarpone

Úžasný letný koláčik, pomerne jednoduchý, chutí vynikajúco a ešte je aj krásny:) Kombinácia vanilkového pudingu, mascarpone a jahôd je jedinečná a kto ju ešte nevyskúšal, vrelo odporúčam! Viem si predstaviť, že tento koláčik chutí z čerstvých domácich jahôd ešte lepšie.


Jahodový koláč s mascarpone


Potrebujeme

-200g hladkej múky
-štipka soli
-125g masla
-50ml vody


-1 vanilkový puding Créme olé od Dr. Oetker (bez varenia)
-300ml mlieka
-20g masla
-400g mascarpone
-1/3 tobolky vanilky
-60g vanilkového cukru (3 sáčky)
-cca 30g práškového cukru (podľa chuti)

-asi 14 jahôd
-marhuľový alebo iný svetlý džem

Postup

Najprv si pripravíme cesto. V kuchynskom robote si zmiešame všetky ingrediencie z prvého odstavca (cesto sa dosť lepí, tak ho treba trošku posypať múkou) a odložíme v potravinárskej fólii alebo sáčku do chladničky. Asi po pol hodinke vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na kruhový tvar vo veľkosti koláčovej formy. Rozvaľkaným cestom vyložíme formu, nožnicami alebo nožíkom odstránime prevýsajúce okraje, zakryjeme alobalom a nasypeme suché fazule aby sa korpus príliš nezdvihol. Pečieme asi 10 minút pri 170˚C, odstránime alobal a cesto ešte takých 5-10 minút dopečieme (okraje by mali byť sfarbené dohneda a korpus v strede upečený dozlata).
Podľa návodu na obale si veľmi jednoducho pripravíme puding, primiešame do neho roztopené maslo, vanilkové zrniečka zo strúčiku, mascarpone a cukor. Pudingovú zmes natrieme na vychladnutý korpus a ozdobíme jahodami (prípadne inými ozdobami, použila som aj Maltesers guličky). Aby sa nám jahody pekne leskli, v hrnci si na malom plameni roztopíme džem s troškou vody a kuchynským štetcom ním potrieme jahody. Koláčik necháme aspoň 2 hodinky stuhnúť v chladničke a môžme papať:)

štvrtok 11. apríla 2013

Ovocný koláčik z maslového cesta

Tento recept z knižky Torty a koláče bol pôvodne z čerstvých sliviek, ale keďže mi ostali len zavárané (300g), mala som doma dve nektarinky, za hrsť čučoriedok a 4 jahody, všetko som nakrájala, pohádzala do misky a zbavila sa tak starších zásob ovocia. Nemôžem si pomôcť, ale pokiaľ si sama v lete neodtrhnem čerstvé ovocie zo záhrady, chutí mi najviac v koláčoch:)

Ovocný koláčik z maslového cesta
Potrebujeme

-400g hladkej múky
-1/4 ČL soli
-250g masla
-100ml vody

-100g hnedého cukru + na posypanie
-4 PL hladkej múky (dala som špaldovú)
-1 ČL mletej škorice
-1 PL čerstvej citrónovej šťavy
-2 PL masla
-1 kg ovocia (slivky, nektarinky, jahody, čučoriedky)
-1 vajíčko

Postup

Najprv si pripravíme cesto. V kuchynskom robote si zmiešame všetky ingrediencie na cesto z prvého odstavca (dosť sa lepí, tak ho treba trošku posypať múkou) a odložíme v potravinárskej fólii alebo sáčku do chladničky.
Na plnku zmiešame hnedý cukor, múku a škoricu, pridáme nakrájané ovocie, polejeme citrónovou šťavou a maslom, všetko spolu zamiešame.
Asi po pol hodinke vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme na dve rovnaké časti a jednu z nich vyvaľkáme na kruhový tvar vo veľkosti koláčovej formy. Ak sa cesto lepí, poriadne posypeme múkou. Rozvaľkaným cestom vyložíme koláčovú formu, nožnicami alebo nožíkom odstránime prevýsajúce okraje a lyžicou naložíme plnku na pripravené cesto. Rozvaľkáme zvyšok cesta na kruhový tvar vo veľkosti asi 28cm a pomocou kolieskového krájača nakrájame cesto na pásy široké asi 2 cm (zbytok vyhodíme). Pásy poukladáme striedavo na plnku a prstami postláčame okraje aby sa spojili. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Koláč pečieme asi 35 minút pri 190˚C. Najlepší je ešte teplý. Keď vychladne, pred podávaním môžeme zohriať:)

pondelok 8. apríla 2013

Banánový chlebík

Banánový chlieb spolu s Nutellou, domácim ríbezľovým džemom, jahodami alebo len nakrájaným banánom predstavujú úžasné a rýchle raňajky na každé ráno. Chlebík Vám v mikroténovom sáčku v chladničke vydrží aj 5 dní a keď ste si už dopredu istí, že ho celý naraz nespotrebujete, šupnite ho na druhý deň po upečení do mrazničky. Do cesta sú ideálne čo najmäkkšie banány, preto ich kúpte také 4-5 dní dopredu a nechajte doma na poličke dozrieť. Podľa sladkosti banánov sa odhaduje aj dávka cukru, pretože čím sú banány zrelšie, tým sú aj sladšie a môžeme z cukru uberať. Vyskúšajte si chlebík prvýkrát z takejto dávky a potom budete vedieť ako chute nakombinovať tak, aby Vám recept čo najviac vyhovoval:)
Banánový chlebík

Potrebujeme

-250g hladkej múky
-250g špaldovej múky
-1 a pol ČL sódy bikarbóny
-1/2 ČL soli
-50g hnedého cukru
-4 zrelé banány
-6 vajec
-4 PL olivového oleja
-100g nahrubo posekaných makadamiových orechov (alebo iné)
-100g nahrubo posekaných mandlí

Postup


Najprv si v jednej miske zmiešame suché prísady: múku so sódou bikarbónou, soľou a hnedým cukrom. V druhej miske si roztlačíme banány, pridáme vajcia a olivový olej. V kuchynskom mixéri spolu zmiešame obe misky a nakoniec prisypeme orechy, ktoré rovnomerne vareškou zapracujeme do cesta. Obsah misky prelejeme do zapekacej nádoby na chleba, ktorú ešte pred tým vyložíme papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej trúbe na 180˚C asi 60 minút a v polke otočíme. Ak by nám chlebík po vybratí z trúby zmenil tvar a jedna časť by výrazne prečnievala nad okraje, orežeme ho nožíkom. Necháme vychladnúť a skladujeme v mikroténovom sáčku.

streda 20. marca 2013

Zasnežený jablkovo-čučoriedkový koláčik


Zasnežený jablkovo-čučoriedkový koláčik

Potrebujeme

na cesto:
-125g hladkej múky
-60g masla
-60g práškového cukru
-1 vajce


na plnku:
-6 jabĺk
-2 hrste čučoriedok
-asi 200g jablkového pyré
-2 PL škoricový cukor
-citrónová kôra z 1 citróna

na sneh:
-4 bielka
-50g práškový cukor

Postup

V kuchynskom robote zamiesime z ingrediencií cesto a uložíme ho do chladničky aby stuhlo (cca 30 minút). Medzitým si kuchynskou škrabkou na zeleninu ošúpeme jablká a postrúhame ich na hrubom strúhadle. Primiešame jablkové pyré, cukor, čučoriedky a nastrúhame citrónovú kôru.
Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme ho na pomúčenej pracovnej doske a vyložíme ním zapekaciu nádobu. Vyložíme ju alobalom, nasypeme na neho suché fazule a pečieme vo vyhriatej trúbe na 170˚C 10 minút. Následne vyberieme fazule aj s alobalom a dopečieme ešte 5 minút.
Na korpus rovnomerne uložíme jablkovú zmes a zarovnáme. Z bielok a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh a postupne prisypávame cukor. Vytvorí sa nám lesklý sneh, ktorý vylejeme na jablká a pekne naaranžujeme:)
Koláčik pečieme asi 20-25 minút dohneda tak, aby sneh na povrchu bol tvrdý a vo vnútri mäkký, ale nie surový. Vyberieme a môžme papať ešte teplé:)

nedeľa 17. marca 2013

Mramorový čokoládovo vanilkový cheesecake

Čo sa cheesecakeov týka, veľmi rada experimentujem. Čokoládový mi pripomína Termix z detsva a vanilkový je osvedčená klasika:)
Mramorový čokoládovo vanilkový cheesecake

Potrebujeme

-70g masla  
-150g kakaových BeBe sušienok
-400g jemného tvarohu
-50 g smotanového syra (Philadelphia)
-250g kyslej smotany
-2 vajcia  
-1 sáčok vanilka bourbon cukru (obsahuje vanilkové zrniečka, predávajú ho v Dmke asi po 5 ks
-50g vanilkového cukru
-50g práškového cukru
-50g horkej čokolády
-3 PL kakaa  


Postup

V kuchynskom robote zomelieme BeBe sušienky najemno a v miske zmiešame s rozpusteným maslom. Túto zmes utlačíme na spodok a okraje tortovej formy s priemerom 18cm.
Tvaroh, kyslú smotanu, smotanový syr, cukor a vajcia zmiešame v kuchynskom robote. Asi polovičku zmesi prelejeme do vedľajšej misky, pridáme kakao a 25g vychladenej roztopenej čokolády.
Na keksíkový základ striedavo lejeme vanilkovú a čokoládovú plnku, prípadne ešte lyžicou jemne premiešame. Navrch nalejeme zvyšných 25g roztopenej čokolády a lyžicou trošku upravíme tvar.
Pečieme asi 60 minút pri 130°C. Cheesecake je hotový, keď sa na okrajoch zdvihne a po zatrasení sa trošičku kýve len stred.

pondelok 11. marca 2013

Zdravá mrkvová tortička

Milujem mrkvové koláče a najmä tie, do ktorých nejde múka, a predsa len im to vôbec neuškodí. Chuť mrkvy v nich skoro vôbec nieje cítiť a spolu s krémom z tvarohu a Philadelphie vytvárajú jedinečnú kombináciu. U mňa doma začína každá jar mrkvovou tortičkou, tak ju privítajte aj vy:)


Zdravá mrkvová tortička


Potrebujeme

na cesto:
-3 vajcia
-125g práškového cukru
-125g mrkvy
-125g mletých mandlí
-40g bezlepková múka (ja som použila kokosovú múčku z Bio obchodu)
-1/2 lyžičky prášku do pečiva
-kôra + šťava z 1/2 citróna
+(strúhaný kokos na vymazanie formy)

na krém:
-1 balenie Philadphie
-100g jemného tvarohu
-1/2 lyžičky citrónovej šťavy
-2 balíčky vanilkového cukru Bourbon (predávajú v DMke, sú v ňom vanilkové zrniečka)
-mandle na ozdobu

Postup

Trúbu si predhrejeme na 170°C a tortovú formu s priemerom 18cm si vymažeme maslom a vysypeme kokosom. Do misky najemno postrúhame mrkvu, vytlačíme citrónovú šťavu, nastrúhame kôru a spolu zmiešame. V kuchynskom robote si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a pridáme mleté mandle s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Mokrú mrkvovú zmes vmiešame do múky. Zvlášť v inej miske si vyšľaháme sneh so štipkou soli a opatrne ho zapracujeme do cesta. Prelejeme do tortovej formy a pečieme cca 35 minút. Po vytiahnutí špajle by sa nám na ňu nemalo lepiť cesto a mala by ostať suchá. Vtedy koláčik vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém. Ručným šľahačom vyšľaháme a spolu zmiešame všetky ingrediencie. Krém natrieme na mrkvový korpus a posypeme mandľami.

sobota 9. marca 2013

Čokoládová bábovka z piva

Vďaka časopisu Apetitu za bábovku, ktorá nie je suchá a nemusíte ju zapíjať čajom alebo mliekom aby sa dala vôbec prehltnúť:) Konzistencia cesta závisí od jej doby pečenia. Pokiaľ by ste chceli mokré hutné cesto, pečiete ju kratšie, čo znamená, že asi 35-40 minút. V prípade, že by Vám radšej vyhovovala viac upečená a pripomínala bábovkové avšak nie suché cesto, pečieme dlhšie do tých 50minút.
Čokoládová bábovka z piva

Potrebujeme

na cesto:
-185ml čierneho piva (ja som použila Guinness)
-1 lyžička instantnej kávy alebo 2 lyžičky hotovej kávy espresso
-200g masla
-150g horkej čokolády
-250g hladkej múky
-3/4 lyžičky sódy bikarbóny
-1/2 lyžičky soli
-150g trstinového cukru
-160g krupicového cukru
-2 vajcia
-185ml zákysu
-1 lyžička vanilkového extraktu

na čokoládovú polevu:
-100ml smotany na šľahanie
-1 lyžica masla
-120g horkej čokolády

Postup

Trúbu predhrejeme na 160°C, maslom vymažeme a hrubou múkou vysypeme bábovkovú formu aby sa cesto nelepilo na okraje a dala sa ľahko vyklopiť. V malom hrnci zohrievame na strednom plameni pivo s maslom , kávou a vanilkovým cukrom dovtedy, kým sa maslo neroztopí. Pivo sa nesmie variť! Odstránime z ohňa a vymiešame s nalámanou čokoládou dohladka. Zmes necháme vychladnúť.
Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, soľou a oboma cukrami. Vo vedľajšej miske prešľaháme vajíčka so zákysom, pridáme vychladenú pivnú zmes a postupne zamiešame do suchých prísad tak, aby sa nám vytvorilo hladké cesto.
Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme podľa konzistencie cesta ako som uviedla hore v popise receptu. Ja som ju piekla tých 50 minút a bola výborná.
Bábovka je hotová, pokiaľ sa po zapichnutí špajle na ňu prestane lepiť cesto. Necháme takých 10 minút odpočívať a následne opatrne vyklopíme z formy. Pre tých ktorý majú silikónové formy radím skúsiť ich vymazať najprv maslom, pretože pri vyklápaní sa zvykla kamarátke rozlomiť na dve polovičky.
Na polevu si v malom hrnci v sladkej smotane roztopíme čokoládu s maslom. Keď sa nám zmes spojí, lyžicou polejeme bábovku.

streda 6. marca 2013

Cinnamon Buns

Americká verzia nášho osieho hniezda bola pre mňa veľkou výzvou, pretože sa jedná o kysnuté cesto a s kvasnicami sme už zo začiatku moc kamarátky neboli. Vždy, keď som sa odhodlala, že je ten správny čas upiecť niečo kysnuté, nebol recept presne napísaný alebo bol vynechaný krok a moja snaha nájsť si ku kvasniciam cestu bola tým pádom zbytočná. Cesto nevykyslo nikdy ako malo, a tak som sa rozhodla že nájdem spôsob ako sa mi to podarí. Odteraz čokoľvek sa píše v receptoch o postupe prípravy kysnutia ignorujem, pretože som si našla svoj spôsob, ktorý funguje zakaždým a cesto rastie až až:)
Tieto osie hniezda sú vynikajúce! Najlepšie sú, keď sa jedia čerstvé a ešte teplé s polevou z Philadelphie. Keďže ja zbožňujem extrémne sladké koláče, odporúčam Vám dať menej glazúry ako som dala ja alebo samozrejme ju môžete aj vynechať.


Cinnamon buns


Potrebujeme

na cesto:
-300ml plnotučného mlieka
-30g cukru
-1/2 kocky čerstvého droždia
-500g hladkej múky
-1 čl soli
-85g masla

na plnku:
-80g masla
-1 PL mletej škorice
-80g hnedého cukru

na polevu:
(recept je na plnú dávku, ale odporúčam urobiť z polovičnej)
-50g masla
-300g práškového cukru
-125g (1 balenie) Philadephie alebo iného smotanového syra

+vajíčko na potretie

Postup

Najprv si pripravíme kvások. Vyberieme z chladničky kvasnice aby sa prispôsobili izbovej teplote a asi po pol hodinke rozmrvíme 1/2 kocky do misky. Zasypeme ich lyžičkou cukru a miešame dokým sa nevytvorí jednotná tekutá kašičková zmes (trvá to asi 30 sekúnd). Zalejeme zohriatym mliekom (nie veľmi teplé, trošku teplejšie ako izbová teplota), zamiešame, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme asi 20 minút odpočívať na teplom a pokojnom mieste. Pokiaľ by ste také miesto nenašli, môžete aj rozohriať trúbu, vypnúť ju, trošku vyvetrať a keď je v nej akurát teplo, umiestniť misku do nej. 
Zatiaľ do inej väčšej misky navážime múku, roztopíme maslo, pridáme cukor a soľ. Keď je kvások hotový (spoznáte to tak, že na hladine mlieka vybehnú kvasnice a vytvoria na ňom sivý povlak alebo bublinky) nalejeme ho do misky s múkou a všetko poriadne rukami premiešame. Cesto treba poriadne prevzdušniť aby sa ku kvasniciam dostal vzduch a mohlo poriadne vykysnúť. Povrch cesta uhladíme, zasypeme hrsťou múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom a pokojnom mieste asi 40 minút. Malo by svoj objem zdvojnásobiť.
Keď nám cesto vykysne, vyberieme ho z misky a na pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na obdĺžnikový tvar hrubý asi 1,5cm. Natrieme ho rovnomerne zmäknutým maslom a posypeme škoricou zmiešanou s hnedým cukrom. Pozdĺžne cesto stočíme do rolády a ostrým nožom nakrájame asi na 14 častí. Umiestnime ich vedľa seba do kruhu do maslom vymazanej koláčovej formy (26cm) a necháme ešte 20 minút kysnúť. Zatiaľ si trúbu vyhrejeme na 180°C. Po 20 minútach potrieme osie hniezda rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 17 minút.
Zatiaľ si pripravíme glazúru. Vyšľaháme maslo spolu s cukrom a pridáme smotanový syr. Poriadne zamiešame a odložíme bokom.
Po vybratí osích hniezd z trúby počkáme asi 10 minút a polejeme ich glazúrou. Konzumujte ešte teplé! Mňam:)

utorok 26. februára 2013

Mini Apple Pies

Pre tentokrát som si urobila jablkový koláčik upečený priamo pre seba na mieru, pretože milujem jablká v kombinácii so škoricou, vlašskými orechami a po tejto skúsenosti už aj s ovsenými vločkami. Recept na malé a veľmi chutné jabĺčkové koláčiky, ktoré najlepšie chutia ešte teplé so šľahačkou:)


Mini Apple Pies
Potrebujeme

na cesto:
-80g hladkej múky
-60g masla
-1 PL krupicového cukru
-štipka soli
-3 PL vody

na plnku:
-3 veľké jablká
-3 PL škoricového cukru
-2 PL masla
-1 PL citrónovej šťavy
-3 lyžice pomletých vlašských orechov
-štipka muškátového orieška

na posýpku:
-50g ovsených vločiek
-40g masla
-10g hnedého cukru

Postup

Z hore uvedených ingrediencii si vypracujeme cesto (pokiaľ by sa nechcelo spojiť a bolo by príliš suché, dolejeme ešte vodu), zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na hodinku do chladničky.
Zatiaľ si škrabkou na zemiaky ošúpeme jablká, odstránime jaderníky a nakrájame na malé kocky. Tie zmiešame s citrónovou šťavou, rozpusteným maslom, škoricovým cukrom, muškátovým orieškom a vlašskými orechmi. Jablkovú plnku zatiaľ odložíme do chladničky.
Na ovsenú posýpku zmiešame ovsené vločky s rozpusteným maslom a hnedým cukrom.
Po hodine vyberieme cesto a rozdelíme na dve časti, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske. Cestom vyplníme maslom vymazané zapekacie formičky s priemerom 9 cm, vložíme do nich jablkovú plnku (musí jej byť viac ako sa do formičky zmestí, pretože po upečení sa jablká scvrknú a plnka mierne padne) a posypeme ovsenou posýpkou. Ak nám ešte ostalo cesto, môžeme formičkami na medovníčky vykrojiť rôzne tvary a položiť na koláčiky. Zakryjeme alobalom a pečieme pri 180°C asi 20 minút. Odstránime alobal a ešte 20minút dozlata dopečieme. Keď už koláčiky nie sú také horúce, vyklopíme ich na tanierik a papáme:)

nedeľa 24. februára 2013

Domáci vanilkový cukor a vanilkový extrakt

Domáce vanilkové produkty sa naozaj nedajú porovnať s tými kúpenými, jednak čo sa ich chuti týka, ale taktiež aj kvality a spôsobu prípravy. Určite dobre poznáte starý známy Vanilínový cukor, ktorý ako už z názvu vyplýva okolo vanilky ani len nešiel a jeho aróma sa vyrába synteticky. Vanilkový extrakt si tiež najradšej robím doma sama, pretože vždy viem, čo obsahuje. Nieje to nič zložité. Príprava obidvoch je naozaj veľmi jednoduchá a rozdiel spoznáte aj sami.
Domáci vanilkový cukor a vanilkový extrakt

Vanilkový cukor



Potrebujeme

-200g krupicového cukru
-1,5 vanilkového lusku (dostanete kúpiť v Marks&Spencer, Tesco Extra, lacnejšie cez internet: http://www.prava-vanilka.sk/pravavanilka/3-PODMIENKY-PREDAJA)

Postup

Do uzatvárateľnej nádoby nasypeme cukor. Na drevenej doske pozdĺžne prerežeme 1 strúčik vanilky a z oboch strán vyberieme nožom maličké zrniečka. Tie rozmelieme v prstoch, zamiešame do cukru a prázdne tobolky spolu s ďalšou celou polovičkou pozdĺžne zapichneme do cukru. Nádobu uzavrieme a poriadne potrasieme aby sa chuť vanilky uvoľnila. Necháme aspoň týždeň stáť a následne môžeme začať používať. Po zúžitkovaní cukru, tobolky nevyhadzujeme, môžeme ich znova použiť, pretože zo seba dokážu uvoľňovať svoju arómu aj 2 roky. Pokiaľ stále voňajú po vanilke, môžeme ich kľudne využívať aj naďalej.


Vanilkový extrakt

 
Potrebujeme  

-100ml bieleho alkoholu (ja používam biely rum)
-2 vanilkové lusky

Postup

Do uzatvárateľnej (najlepšie sklenenej) fľaštičky nalejeme destilát, do ktorého z jedného vanilkového struku zamiešame zrniečka. Pridáme k nim taktiež prázdne tobolky a jeden pozdĺžne prerezaný vanilkový struk. Poriadne zatrepeme a skladujeme po dobu 3 mesiacov v chladničke. Každý týždeň extrakt poriadne premiešame a umiestnime naspäť na svoje miesto. Po uplynutí 3 mesiacov by mala byť farba zmenená na slabo hnedú a vtedy môžeme začať extrakt používať. Opäť tobolky nevyhadzujeme, po použití poslednej kvapky extraktu nalejeme nový destilát, pridáme zrniečka z novej vanilky a už len čakáme...