sobota 18. mája 2013

Jahodový koláčik so srdiečkami

Konečne začína sezóna jahôd, kedy sa toto úžasné letné ovocie začína nielen podobať, ale aj chutiť ako pravé jahody! Preto som zvolila koláč, ktorý ich obsahuje čo najviac, je veľmi jednoduchý a srdiečka vyjadrujú moju romantickú náladu počas jarných slnečných dní:)



Jahodový koláčik so srdiečkami


Potrebujeme

-200g hladkej múky
-1/4 ČL soli
-125g masla
-50ml vody

-4 šálky jahôd
-1/2 šálky trstinového cukru (podľa sladkosti jahôd)
-4 lyžice solamylu
-3 lyžice mäkkého masla

-1 vajíčko


Postup

Z prvého odstavca si vypracujeme cesto a uložíme ho do chladničky stuhnúť.
Jahody umyjeme, odstránime zelenú stopku a pokiaľ sú veľké, nakrájame ich na štvrtiny( maličké stačí len na polovičku). Premiestnime ich do hrnca, nasypeme cukor a solamyl, privedieme k varu a varíme kým sa cukor nerozpustí a zhustne celá hmota. Necháme zatiaľ vychladnúť.
Z chladničky si asi po pol hodinke vyberieme cesto a vyvaľkáme ho na pomúčenej pracovnej doske na kruhový koláčový tvar. Vyložíme ním zapekaciu formu, odrežeme prevýsajúce okraje a dno poprepichujeme vidličkou. Trúbu si vyhrejeme na 170˚C, na cesto položíme alobal so suchými fazuľami a pečieme 15 minút. Odstránime alobal s fazuľami a ešte necháme 5 minút dopiecť. Na predpečený korpus prelejeme jahodovú plnku a poukladáme na ňu kúsky masla. Z cesta, ktoré nám ostalo povykrajujeme srdiečka a ukladáme smerom z kraja do stredu tak, aby nám pri pečení nevytieklo cesto. Pomocou vidličky si vyšľaháme vajíčko a štetcom ním potrieme srdiečkový povrch. Pečieme cca 35 minút dozlata. Aby sme mohli koláčik podávať tak, aby vyzeral esteticky a neroztekal sa, musí stuhnúť aspoň cez noc v chladničke alebo to urýchlite hodinovým pobytom v mrazničke. Inak sa jahodová plnka roztečie po tanieri a vyzerá ako puding (info z vlastnej skúsenosti:).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára