pondelok, 11. marca 2013

Zdravá mrkvová tortička

Milujem mrkvové koláče a najmä tie, do ktorých nejde múka, a predsa len im to vôbec neuškodí. Chuť mrkvy v nich skoro vôbec nieje cítiť a spolu s krémom z tvarohu a Philadelphie vytvárajú jedinečnú kombináciu. U mňa doma začína každá jar mrkvovou tortičkou, tak ju privítajte aj vy:)


Zdravá mrkvová tortička


Potrebujeme

na cesto:
-3 vajcia
-125g práškového cukru
-125g mrkvy
-125g mletých mandlí
-40g bezlepková múka (ja som použila kokosovú múčku z Bio obchodu)
-1/2 lyžičky prášku do pečiva
-kôra + šťava z 1/2 citróna
+(strúhaný kokos na vymazanie formy)

na krém:
-1 balenie Philadphie
-100g jemného tvarohu
-1/2 lyžičky citrónovej šťavy
-2 balíčky vanilkového cukru Bourbon (predávajú v DMke, sú v ňom vanilkové zrniečka)
-mandle na ozdobu

Postup

Trúbu si predhrejeme na 170°C a tortovú formu s priemerom 18cm si vymažeme maslom a vysypeme kokosom. Do misky najemno postrúhame mrkvu, vytlačíme citrónovú šťavu, nastrúhame kôru a spolu zmiešame. V kuchynskom robote si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a pridáme mleté mandle s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Mokrú mrkvovú zmes vmiešame do múky. Zvlášť v inej miske si vyšľaháme sneh so štipkou soli a opatrne ho zapracujeme do cesta. Prelejeme do tortovej formy a pečieme cca 35 minút. Po vytiahnutí špajle by sa nám na ňu nemalo lepiť cesto a mala by ostať suchá. Vtedy koláčik vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém. Ručným šľahačom vyšľaháme a spolu zmiešame všetky ingrediencie. Krém natrieme na mrkvový korpus a posypeme mandľami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára