štvrtok 11. apríla 2013

Ovocný koláčik z maslového cesta

Tento recept z knižky Torty a koláče bol pôvodne z čerstvých sliviek, ale keďže mi ostali len zavárané (300g), mala som doma dve nektarinky, za hrsť čučoriedok a 4 jahody, všetko som nakrájala, pohádzala do misky a zbavila sa tak starších zásob ovocia. Nemôžem si pomôcť, ale pokiaľ si sama v lete neodtrhnem čerstvé ovocie zo záhrady, chutí mi najviac v koláčoch:)

Ovocný koláčik z maslového cesta
Potrebujeme

-400g hladkej múky
-1/4 ČL soli
-250g masla
-100ml vody

-100g hnedého cukru + na posypanie
-4 PL hladkej múky (dala som špaldovú)
-1 ČL mletej škorice
-1 PL čerstvej citrónovej šťavy
-2 PL masla
-1 kg ovocia (slivky, nektarinky, jahody, čučoriedky)
-1 vajíčko

Postup

Najprv si pripravíme cesto. V kuchynskom robote si zmiešame všetky ingrediencie na cesto z prvého odstavca (dosť sa lepí, tak ho treba trošku posypať múkou) a odložíme v potravinárskej fólii alebo sáčku do chladničky.
Na plnku zmiešame hnedý cukor, múku a škoricu, pridáme nakrájané ovocie, polejeme citrónovou šťavou a maslom, všetko spolu zamiešame.
Asi po pol hodinke vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme na dve rovnaké časti a jednu z nich vyvaľkáme na kruhový tvar vo veľkosti koláčovej formy. Ak sa cesto lepí, poriadne posypeme múkou. Rozvaľkaným cestom vyložíme koláčovú formu, nožnicami alebo nožíkom odstránime prevýsajúce okraje a lyžicou naložíme plnku na pripravené cesto. Rozvaľkáme zvyšok cesta na kruhový tvar vo veľkosti asi 28cm a pomocou kolieskového krájača nakrájame cesto na pásy široké asi 2 cm (zbytok vyhodíme). Pásy poukladáme striedavo na plnku a prstami postláčame okraje aby sa spojili. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Koláč pečieme asi 35 minút pri 190˚C. Najlepší je ešte teplý. Keď vychladne, pred podávaním môžeme zohriať:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára