pondelok 8. apríla 2013

Banánový chlebík

Banánový chlieb spolu s Nutellou, domácim ríbezľovým džemom, jahodami alebo len nakrájaným banánom predstavujú úžasné a rýchle raňajky na každé ráno. Chlebík Vám v mikroténovom sáčku v chladničke vydrží aj 5 dní a keď ste si už dopredu istí, že ho celý naraz nespotrebujete, šupnite ho na druhý deň po upečení do mrazničky. Do cesta sú ideálne čo najmäkkšie banány, preto ich kúpte také 4-5 dní dopredu a nechajte doma na poličke dozrieť. Podľa sladkosti banánov sa odhaduje aj dávka cukru, pretože čím sú banány zrelšie, tým sú aj sladšie a môžeme z cukru uberať. Vyskúšajte si chlebík prvýkrát z takejto dávky a potom budete vedieť ako chute nakombinovať tak, aby Vám recept čo najviac vyhovoval:)
Banánový chlebík

Potrebujeme

-250g hladkej múky
-250g špaldovej múky
-1 a pol ČL sódy bikarbóny
-1/2 ČL soli
-50g hnedého cukru
-4 zrelé banány
-6 vajec
-4 PL olivového oleja
-100g nahrubo posekaných makadamiových orechov (alebo iné)
-100g nahrubo posekaných mandlí

Postup


Najprv si v jednej miske zmiešame suché prísady: múku so sódou bikarbónou, soľou a hnedým cukrom. V druhej miske si roztlačíme banány, pridáme vajcia a olivový olej. V kuchynskom mixéri spolu zmiešame obe misky a nakoniec prisypeme orechy, ktoré rovnomerne vareškou zapracujeme do cesta. Obsah misky prelejeme do zapekacej nádoby na chleba, ktorú ešte pred tým vyložíme papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej trúbe na 180˚C asi 60 minút a v polke otočíme. Ak by nám chlebík po vybratí z trúby zmenil tvar a jedna časť by výrazne prečnievala nad okraje, orežeme ho nožíkom. Necháme vychladnúť a skladujeme v mikroténovom sáčku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára