utorok 16. septembra 2014

Slovenský quiche z kyslej kapusty, slaninky a bryndze

Nedávno som bola na obede v Mercade, kde ma v ich jedálnom lístku upútal veľmi podobný quiche, v podstate s totožnými prísadami. Prišlo mi to ako super kombinácia chutí, ktoré by podľa mňa mal obsahovať každý slaný koláč s prívlastkom "slovenský". Quiche nám natoľko chutil, že som ho okamžite musela doma vyskúšať a takto vyzerá moja verzia:)

Slovenský quiche z kyslej kapusty, slaninky a bryndze

Potrebujeme

na korpus:
-250g špaldovej múky
-1/2 ČL soli
-125g masla
-100g jemne nastrúhaného eidamu
-4 PL vlažnej vody

na plnku:
-250g oravskej slaniny
-350g kvasenej kapusty
-1ČL bravčovej masti
-150g bryndze
-200ml sladkej smotany
-200ml kyslej smotany
-2 vajcia
-soľ, korenie

Postup

Deň vopred si v dobre uzatvárateľnej nádobe zmiešame sladkú a kyslú smotanu, poriadne misku zatvoríme a dobre zatrasieme. Necháme odpočívať cez noc pri pokojovej teplote. Na druhý deň si pripravíme najprv korpus. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Medzitým si pokrájame slaninku na pásiky a dáme na panvicu osmažiť. Keď sa nám vytopí časť tuku a slanina zhnedne, odložíme stranou.
Z chladničky vyberieme cesto, vyvaľkáme ho na tvar koláčovej formy, ktorú cestom vystelieme a odrežeme prevýsajúce okraje. Povrch poprepichujeme vidličkou, zakryjeme alobalom, nasypeme naň suché fazule a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C takých 10 minút. Následne odstránime alobal s fazuľami a korpus dopečieme (cca 5-8 minút). Na bravčovej masti opekáme 5 minút nahrubo posekanú kapustu a necháme vychladnúť. Do smotany primiešame vajcia a soľ, pridáme slaninku (zopár kúskov si odložíme navrch) a kyslú kapustu. Na predpečený korpus poukladáme kúsky bryndze, zalejeme kapustovo smotanovou plnkou, posypeme zbytkom slaninky a okoreníme. Pečieme takých 30 minút. Quiche je hotový, keď povrch zhnedne a po zatrasení si drží svoju formu a tvar. Podávame teplé alebo studené.

4 komentáre:

  1. ahoj, v ingeredienciach neni napisana kapusta, iba kvasena. ale ako mi doslo asi potrebujeme aj surovu, ktoru struhame a opekame?alebo opekame kyslu?:D vopred dakujem za odpoved:):)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Katka, chcela by som vyskúšať tento recept, ale stále sa zamýšľam nadtým aké maslo použiť, ..postačí aj obýčajné alebo bude lepšia Hera či Palmarín ako do koláčov? ..vopred ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť