piatok 21. júna 2013

Orechová torta

Opäť som po dlhšom čase dostala chuť na domácu slávnostnú tortu a keďže sa neschyľovalo k žiadnej oslave alebo rodinnej akcii, rozhodla som sa, že si jednu predsa len pre seba upečiem...a tu je recept:)

Orechová torta

Potrebujeme

na korpus:

-6 vajec

-300g práškového cukru
-150g hladkej múky
-1 prášok do pečiva
-150g mletých vlašských orechov
-150ml mlieka

na krém:
-1/2l mlieka
-4,5 PL hrubej múky
-1 vanilkový cukor
-250g masla
-150g práškového cukru

-Nutella, ríbezľový džem, mleté orechy, mandle...

Postup

Žĺtka oddelíme od bielok a v kuchynskom robote ich vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a orechy. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a ručne primiešame do cesta. Vlejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26cm a pečieme cca 45 minút pri 170˚C. Korpus necháme vychladnúť.
Z 1/2 litra mlieka, vanilkového cukru a hrubej múky si uvaríme hustú kašu, ktorej povrch natesno poprikrývame potravinárskou fóliou. Vychladnutú kašu zmiešame s mäkkým maslom a práškovým cukrom.
Korpus dvakrát pozdĺžne prerežeme. Do menšieho hrnca s vodou dáme zohriať Nutellu, ktorou natrieme spodnú vrstvu korpusu. Prikryjeme a druhé poschodie natrieme vanilkovým krémom, pričom na hornú vrstvu natrieme ríbezľový džem a celú tortu spojíme. Na záver zakryjeme tortu zbytkom krému, posypeme orechami alebo mandľami (alebo aj aj) a skladujeme v chladničke. Najlepšia je odstáta cez noc, kedy sa chute navzájom prepoja a korpus nasiakne krémom:)

2 komentáre:

  1. Túto tortu som upiekla otcovi na oslavu 50ky a mala velky uspech :)

    OdpovedaťOdstrániť