nedeľa 30. júna 2013

Brownies cheesecake

Čokoládové brownies a cheesecake patria k najlepším a najznámejším americkým koláčom, ktoré sa veľmi rýchlo rozšírili do kuchýň, pekární a výstavných chladničiek kaviarní po celom svete. Po upečení Brownies cheesecaku sa už viac nemusíte rozhodovať, ktorý dezert uprednostníte, pretože tento recept disponuje výhodou dva v jednom, ktorú len tak v nejakej kaviarni nenájdete:)


Brownies cheesecake

Potrebujeme

na brownies:
-60g horkej čokolády (aspoň 70%)
-3 PL masla
-2 PL oleja
-110g hladkej múky
-55g kakaa
-1 ČL prášku do pečiva
-1/2 ČL soli
-100g hnedého cukru
-100g kryštálového cukru
-2 vaječné bielka
-1 ČL vanilkového extraktu
-55g zákysu (Acidko)

na cheesecake plnku:
-500g jemného plnotučného tvarohu
-400g kyslej smotany
-1 balenie smotanového syra (Philadeplhia, Lučina...)
-120g vanilkového cukru
-100g práškového cukru
-1 balenie Vanilka Bourbon cukor (predávajú v DMke, sú v ňom vanilkové zrniečka)
-4 vajcia

Postup

Najprv si vo vodnom kúpeli roztopíme 60g horkej čokolády, 3 PL masla a 2 PL oleja. V jednej miske zmiešame suché prísady: hladkú múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľaháme hnedý a kryštálový cukor s bielkami a vanilkovým extraktom a postupne pridávame zákys a čokoládovú zmes z vodného kúpeľa. Z celej zmesi odoberieme polovičku na zdobenie a zvyšnú časť vlejeme do múčnej zmesi (spodná vrstva brownies).  Spodnú vrstvu rukami vtlačíme do 26cm kruhovej tortovej formy, nalejeme zmiešané prísady na cheesecake a ozdobíme odobratou zmesou. Pečieme pri 130˚C hodinku a pol. Koláč necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke, až potom môžeme podávať.

4 komentáre:

  1. Mozem sa spýtať, koľko toho kakaa a prasku do peciva?dakujem pekne, vyzera to super ��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zabudla som dať do receptu množstvo, ospravedlňujem sa, ihneď som to napravila:) 55g kakaa a 1 čajová lyžička prášku do pečiva

      Odstrániť
  2. Ahoj, prosím ťa, tú "brownies" vrstvu dávaš na cheescakovú hned alebo po upečení? neprepadne sa to dovnútra ked to tam dáš hned?A myslíš že môžem použiť miesto hl múky kokosovú?
    dakujem krásne za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. brownies vrstvu davam na cheesecakovu hmotu pred upecenim a neprepadne sa dovnutra lebo je lahsia:) kokosovu muku som parkrat skusala na ine kolace a zvyklo sa mi cesto viac rozpadavat, takze by som si ju sem netrufala dat, ale skus ak chces a daj vediet ako to dopadlo:)

      Odstrániť