Čučoriedkový koláč s pudingovým krémom
Čučoriedky a vanilkový puding sú pre mňa odmalička najobľúbenejšia kombinácia v sladkých dezertoch a koláčoch. Tieto dve chute sa navzájom tak úžasne dopĺňajú a zvýrazňujú, že by bola škoda ich nespojiť a nevytvoriť ľahký letný koláč:)Čučoriedkový koláč s vanilkovým krémom |
Potrebujeme
na korpus:
-125g hladkej múky
-60g masla
-60g práškového cukru
-1 vajce
na vanilkový puding:
-1 hrnček plnotučného mlieka
-1/4 hrnčeka kryštálového cukru
-2 PL masla
-štipka soli
-1 vanilkový struk
-2 PL kukuričného škrobu
-3 vaječné žĺtka
-pomarančová kôra z 1/4 pomaranča
-1/8 ČL strúhaného muškátového orieška
-1PL créme fraiche
na plnku:
-1 pohár zaváraných čučoriedok aj so šťavou
-1 hrnček čerstvých čučoriedok + extra navrch na ozdobu
-1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry
-3 PL kukuričného škrobu
Postup
Z múky, masla a cukru vypracujeme v kuchynskom robote mrveničkovú zmes, do ktorej pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme do priesvitnej potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 180˚C, vyberieme z chladničky cesto, vyvaľkáme a vyložíme ním tartovú formu. Valčekom prejdeme po okrajoch formy tak, aby sme zarovnali okraje a prevýsajúce cesto odstránime. Dno poprepichujeme vidličkou, zakryjeme ho alobalom a na neho vysypeme suché fazule. Pečieme 10 minút. Následne odstránime alobal a necháme cesto dopiecť dozlata ešte takých 5-10 minút.
Na puding dáme variť mlieko, na polovičku rozrezaný vanilkový struk, maslo, 1/8 hrnčeka cukru, štipku soli a pomaly privedieme k varu. Odstránime z ohňa. V inej miske zmiešame žĺtka s kukuričným škrobom a zvyšným cukrom, kým sa nám vytvorí jemná a hladká zmes. Polievkovou lyžicou postupne a veľmi opatrne prilievame k žĺtkovej zmesi horúce mlieko a hneď zamiešame. Takto postupujeme dokým nezačne byť žĺtková zmes na dotyk teplá. Vtedy ju nalejeme do horúceho mlieka a privedieme k varu. Miešame a varíme do stuhnutia (cca 3 minúty). Po odstavení z ohňa ihneď zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť v chladničke. Na záver primiešame pomarančovú kôru a créme fraiche a pudingom naplníme korpus.
Na plnku dáme variť zavárané čučoriedky spolu so šťavou do menšieho hrnca a prisypeme hrnček čerstvých čučoriedok. Keď začne zmes vrieť, pridáme kukuričný škrob a miešame do zhustnutia. Na záver do plnky nastrúhame citrónovú kôru a najeleme na puding. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami a podávame vychladené.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára