streda 22. mája 2013

Domáci chlieb

Konečne som sa odhodlala upiecť si doma vlastný chlebík, aj keď netuším, prečo som sa do toho nechcela pustiť skôr. Nič zložité ako som si doteraz myslela, dokonca som nepotrebovala žiadnu špeciálnu pekárničku na chleba, postačila mi klasická rúra, váha, hrnček a dve ruky:)


Domáci chlieb
Potrebujeme

-1 hrnček vlažnej vody
-400g hladkej chlebovej múky
-3 lyžice teplého mlieka (pozor nie horúce)
-1 lyžička soli
-1 lyžička kmínu
-1/2 kocky droždia
-1 lyžička cukru

na potrenie:
-1/2 hrnčeku vlažnej vody
-1 vrchnáčik octu

Postup

Najprv si pripravíme kvások. Je veľmi dôležité aby všetky suroviny, ktoré prichádzajú do kontaktu s droždím mali približne rovnakú teplotu. Preto si vyberieme kocku droždia z chladničky a necháme ho asi pol hodinku prispôsobiť sa izbovej teplote. Na chvíľku si rozohrejeme rúru aby v nej bolo príjemne teplo a mohli sme do nej dať kvások. Do misky rozdrvíme polovičku kocky droždia, pridáme cukor a lyžičkou miešame, kým sa nám nevytvorí tekutá kašička (trvá to asi pol minúty), zalejeme mliekom a zamiešame. Misku strčíme do rúry, kde sa nám asi po 10-15 minútach vytvorí kvások. Zatiaľ si vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a kmínom. Prilejeme kvások s hrnčekom vody a rukou miesime cesto tak, aby sa aj dovnútra dostal vzduch. Zasypeme múkou, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme v rúre alebo na pokojnom teplom mieste hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto ešte trochu zamiešame, čím sa prevzdušní, premiestnime na plech vyložený pečiacim papierom, vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút dokysnúť. Rúru si vyhrejeme na 200˚C. Chlieb potrieme octovou zmesou a prudko pečieme 6 minút pri tejto teplote. Teplotu znížime na 180˚C a dopekáme 40 minút. V desaťminútových intervaloch potierame octovou vodou aby sa nám na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka. Chlebík vyberieme z rúry, zabalíme do kuchynskej utierky a podávame napríklad s domácim maslom:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára