sobota 9. marca 2013

Čokoládová bábovka z piva

Vďaka časopisu Apetitu za bábovku, ktorá nie je suchá a nemusíte ju zapíjať čajom alebo mliekom aby sa dala vôbec prehltnúť:) Konzistencia cesta závisí od jej doby pečenia. Pokiaľ by ste chceli mokré hutné cesto, pečiete ju kratšie, čo znamená, že asi 35-40 minút. V prípade, že by Vám radšej vyhovovala viac upečená a pripomínala bábovkové avšak nie suché cesto, pečieme dlhšie do tých 50minút.
Čokoládová bábovka z piva

Potrebujeme

na cesto:
-185ml čierneho piva (ja som použila Guinness)
-1 lyžička instantnej kávy alebo 2 lyžičky hotovej kávy espresso
-200g masla
-150g horkej čokolády
-250g hladkej múky
-3/4 lyžičky sódy bikarbóny
-1/2 lyžičky soli
-150g trstinového cukru
-160g krupicového cukru
-2 vajcia
-185ml zákysu
-1 lyžička vanilkového extraktu

na čokoládovú polevu:
-100ml smotany na šľahanie
-1 lyžica masla
-120g horkej čokolády

Postup

Trúbu predhrejeme na 160°C, maslom vymažeme a hrubou múkou vysypeme bábovkovú formu aby sa cesto nelepilo na okraje a dala sa ľahko vyklopiť. V malom hrnci zohrievame na strednom plameni pivo s maslom , kávou a vanilkovým cukrom dovtedy, kým sa maslo neroztopí. Pivo sa nesmie variť! Odstránime z ohňa a vymiešame s nalámanou čokoládou dohladka. Zmes necháme vychladnúť.
Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, soľou a oboma cukrami. Vo vedľajšej miske prešľaháme vajíčka so zákysom, pridáme vychladenú pivnú zmes a postupne zamiešame do suchých prísad tak, aby sa nám vytvorilo hladké cesto.
Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme podľa konzistencie cesta ako som uviedla hore v popise receptu. Ja som ju piekla tých 50 minút a bola výborná.
Bábovka je hotová, pokiaľ sa po zapichnutí špajle na ňu prestane lepiť cesto. Necháme takých 10 minút odpočívať a následne opatrne vyklopíme z formy. Pre tých ktorý majú silikónové formy radím skúsiť ich vymazať najprv maslom, pretože pri vyklápaní sa zvykla kamarátke rozlomiť na dve polovičky.
Na polevu si v malom hrnci v sladkej smotane roztopíme čokoládu s maslom. Keď sa nám zmes spojí, lyžicou polejeme bábovku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára