Írska torta
Prívlastok "írska" som zvolila preto, lebo do čokoládového korpusu ide tmavé Guinnes pivo a do krému sladučký írsky likér Baileys:) možno sa Vám zdá, že torta bude chutiť výrazne alkoholicky, avšak opak je pravdou. Pivo by ste podľa chuti v ceste ani len nespoznali a likéru naozaj nejde veľa, ale presne toľko ako treba:) Recept je na tortu s priemerom 18cm, pokiaľ máte väčší rozmer tortovej formy, kľudne obsahy zdvojnásobte.![]() |
Írska torta |
Potrebujeme
na korpus:

-1 ČL silného espressa
-100g masla
-75g horkej čokolády
-120g hladkej múky
-3/4 ČL sódy bikarbóny
-štipka soli
-75g trstinového cukru
-80g krupicového cukru
-1 vajce
-90 ml zákysu
-1 ČL vanilkového extraktu
na krém:
-250g smotanového syra Philadelphia
-100g créme fraiche
-20ml likéru Baileys
-40g vanilkového cukru
-cca 40g práškového cukru (podľa chuti)
na polevu:
-50ml šľahačkovej smotany
-60g horkej čokolády
-1 PL masla
Postup
Rúru predhrejeme na 160°C, maslom vymažeme a hrubou múkou vysypeme tortovú formu. V malom hrnci zohrievame na strednom plameni pivo s maslom, kávou a vanilkovým extraktom dovtedy, kým sa maslo neroztopí. Pivo sa nesmie variť! Odstránime z plameňa a vymiešame s nalámanou čokoládou dohladka. Zmes necháme vychladnúť.
Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, soľou a oboma cukrami. Vo vedľajšej miske prešľaháme vajíčka so zákysom, pridáme vychladenú pivnú zmes a postupne zamiešame do suchých prísad tak, aby sa nám vytvorilo hladké cesto.
Nalejeme do formy a pečieme cca 30 minút. Po zapichnutí špajle na nej nesmie byť prilepené cesto. Vyberieme a necháme vychladnúť. Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. Smotanový syr spolu s créme fraiche chvíľku šľaháme v kuchynskom robote, následne pridáme cukor a Baileys. Zamiešame a podľa chuti pridáme ešte cukor. Korpus vyberieme v formy a v strede jedenkrát prekrojíme. Natrieme krém a tortu ním aj obalíme. Na polevu si v hrnci rotopíme horkú čokoládu a maslo v sladkej smotane a nalejeme navrch. Ozdobíme ovocím a podávame.
Dobry den, mozem sa spytat,aky zakys pouzivate a aky je to krem fraiche,pripadne cim ho mozem nahradit? Vopred dakujem pekne za odpoveď
OdpovedaťOdstrániťEste som sa chcela spytat,namiesto vanilkoveho extraktu mozno pouzivat vanilkovy cukor?
OdpovedaťOdstrániťAno jasne:)
OdstrániťDobry den, to je znacka president alebo mozte pouzit velmi tucnu kyslu smotanu namiesto toho:)
OdpovedaťOdstrániť