štvrtok 18. apríla 2013

Jahodový koláč s mascarpone

Úžasný letný koláčik, pomerne jednoduchý, chutí vynikajúco a ešte je aj krásny:) Kombinácia vanilkového pudingu, mascarpone a jahôd je jedinečná a kto ju ešte nevyskúšal, vrelo odporúčam! Viem si predstaviť, že tento koláčik chutí z čerstvých domácich jahôd ešte lepšie.


Jahodový koláč s mascarpone


Potrebujeme

-200g hladkej múky
-štipka soli
-125g masla
-50ml vody


-1 vanilkový puding Créme olé od Dr. Oetker (bez varenia)
-300ml mlieka
-20g masla
-400g mascarpone
-1/3 tobolky vanilky
-60g vanilkového cukru (3 sáčky)
-cca 30g práškového cukru (podľa chuti)

-asi 14 jahôd
-marhuľový alebo iný svetlý džem

Postup

Najprv si pripravíme cesto. V kuchynskom robote si zmiešame všetky ingrediencie z prvého odstavca (cesto sa dosť lepí, tak ho treba trošku posypať múkou) a odložíme v potravinárskej fólii alebo sáčku do chladničky. Asi po pol hodinke vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na kruhový tvar vo veľkosti koláčovej formy. Rozvaľkaným cestom vyložíme formu, nožnicami alebo nožíkom odstránime prevýsajúce okraje, zakryjeme alobalom a nasypeme suché fazule aby sa korpus príliš nezdvihol. Pečieme asi 10 minút pri 170˚C, odstránime alobal a cesto ešte takých 5-10 minút dopečieme (okraje by mali byť sfarbené dohneda a korpus v strede upečený dozlata).
Podľa návodu na obale si veľmi jednoducho pripravíme puding, primiešame do neho roztopené maslo, vanilkové zrniečka zo strúčiku, mascarpone a cukor. Pudingovú zmes natrieme na vychladnutý korpus a ozdobíme jahodami (prípadne inými ozdobami, použila som aj Maltesers guličky). Aby sa nám jahody pekne leskli, v hrnci si na malom plameni roztopíme džem s troškou vody a kuchynským štetcom ním potrieme jahody. Koláčik necháme aspoň 2 hodinky stuhnúť v chladničke a môžme papať:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára