utorok 16. októbra 2012

 Nutellový koláč s lieskovcami

Čokoládovo-nugátový koláč z Nutelly s jadrami lieskovcov pre všetkých, ktorí milujú keď je sladké čo najsladšie. Pozor, aj napriek tomu, že tam vôbec nejde cukor, je tento dezert naozaj veľmi sladký. Kto by chcel ubrať trošičku z kalórii a zjemniť chuť, odporúčam dať do cesta o 100g Nutelly menej. Tak sa dá z aspoň malej časti vyhnúť totálne kalorickej bombe, ktorá bude nebezpečne striehnuť na vás v chladničke pri každom otvorení.
Mne ale aj tak chutí najviac z plnej dávky!


Nutellový koláč s lieskovcami
Potrebujeme

na cesto:
-6 vajec
-štipka soli
-125g masla
-400g Nutelly
-1 lyžička rumu

-100g pomletých jadier lieskovcov
-100g roztopenej horkej čokolády

-ríbezľový džem
na polevu:
-100g lieskovcov
-125ml sladkej smotany
-1 lyžička rumu
-125g tmavej čokolády

Postup

Najprv zmiešame mäkké maslo s Nutellou, potom k nim pridáme rum, pomleté lieskovce, roztopenú vlažnú horkú čokoládu (najlepšie je ju roztopiť vo vodnom kúpeli) a nakoniec žĺtka z vajíčok. Z bielok a štipky soli si vyšľaháme sneh a opatrne rukou primiešame k čokoládovej zmesi. Trúbu si predhrejeme na 180°C a cesto vlejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej 24cm formy. Pečieme cca 40 minút, kým cesto po zapichnutí drevenej špajle nebude nechávať stopy. Ak sa stále trošku lepí, znížime teplotu na 160°C a dopečieme ešte takých 7 minút. Pozor ale, cesto nemôže byť príliš suché. Po vybratí z trúby necháme bokom vychladnúť. Korpus v strede prerežeme a potrieme ríbezľovým lekvárom. Zatiaľ v hrnčeku varíme na polevu sladkú smotanu s rozlámanou tmavou čokoládou a lyžičkou rumu, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Nalejeme ju na vrch korpusu, umiestnime do nej lieskové oriešky a necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára