pondelok 26. novembra 2012

Najlepšia čokoládová torta

Keďže sa jedná o najlepšiu čokoládovú, tak len kakao na farbu nestačí...Do cesta sa rozpúšťa poriadna dávka horkej čokolády a krém obsahuje ešte jednu celú bielu čokoládu, takže ňou určite nešetríme:) Zdobíme hoblinami, ako inak z horkej a bielej čokiny. Torta je krásna, strašne kalorická, a preto výborná a doslova sa Vám rozplýva na jazyku..


Najlepšia čokoládová torta

Potrebujeme

na korpus:
-200g horkej čokolády
-200g masla
-170g hladkej múky
-1 lyžička prášku do pečiva
-1/4 lyžičky sódy bikarbóny
-200g prírodného tmavého muscovado cukru (Marks&Spencer alebo aj v Tescu majú)
-200g prírodného krupicového cukru
-25g holandského kakaa
-5 vajec
-75 ml zákysu

na krém:
-500ml šľahačkovej smotany
-250g mascarpone
-150g bielej čokolády
-2 stužovače
- ríbezľový džem

+50g horkej a 100g bielej čokolády na hobliny

Postup

Deň vopred v hrnci varíme šľahačkovú smotanu s bielou čokoládou, kým sa celá nerozpustí, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Taktiež si pripravíme korpus. Tortovú formu s priemerom 24 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou a horkovzdušnú rúru vyhrejeme na 140 °C. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme 200g horkej čokolády s maslom a medzitým si v inej miske pripravíme rozmiešanú múku s práškom do pečiva, sódou, kakaom a obidvoma cukrami. Vo vedľajšej miske poriadne premiešame vajcia so zákysom a všetky obsahy misiek spolu zmiešame. Nalejeme do tortovej formy a pečieme hodinu a pol, kým sa na špajlu prestane lepiť nedopečené cesto.

Na druhý deň korpus vyberieme z formy a dvakrát prekrojíme. Na krém vyšľaháme zo smotanovo-čokoládovej zmesi a stužovačov šľahačku a pridáme mascarpone. Obidve spodné vrstvy korpusu natrieme ríbezľovým džemom a dávkou krému tak, aby ostalo ešte aj na celé potretie torty. Dáme do chladničky a zatiaľ si pripravíme hobliny. Rozpustíme bielu a horkú čokoládu (každé zvlášť), vylejeme ich na plech, rozotrieme a dáme stuhnúť do chladničky. Hobliny vykrajujeme krájačom na syry alebo tupším nožom smerom od seba asi v 30 stupňovom uhle. Taktiež sa dá roztopiť čokoláda a nechá sa stuhnúť v malej obdĺžnikovej alebo štvorcovej forme a škrabkou na zeleninu sa strúhame hobliny. Čokoláda sa zvykne rýchlo topiť, takže to treba robiť na etapy a medzitým ju necháme stuhnúť v chladničke. A na záver ozdobíme hoblinami tortu :)

2 komentáre:

  1. Tak táto vyzerá geniálne!:)
    Dávam si do záložiek a niekedy ju určite vyskúšam.
    Inak krásny dizajn blogu:)

    nati

    OdpovedaťOdstrániť