pondelok 12. novembra 2012

Slaný špenátový koláč


Keďže je môj blog hlavne o sladkom pečení, rozhodla som sa tentokrát pre malú zmenu a uverejňujem recept, ktorého suroviny sú síce slané, ale dokopy vytvárajú úžasný vegetariánsky koláč vhodný na obed, večeru alebo kedykoľvek budete mať na neho chuť. Najlepšie by bolo použiť mrazený listový špenát sekaný, ale keďže nemali, použila som špenátové pyré a výsledok bol tiež famózny.


Slaný špenátový koláč
Potrebujeme

na cesto:
-300g hladkej múky
-80g najemno nastrúhaného parmezánu
-150g nastrúhaného masla
-1 lyžička morskej soli
-1 vajce
-1 lyžica studeného mlieka

na špenátovú plnku:
-1kg mrazeného špenátu alebo 1,5 kg čerstvého
-1 menšia cibuľa
-4 strúčiky cesnaku
-150g syru feta alebo iného podobného slaného syru
-1/2 čerstvého chilli
-1 vajce
-3 PL sladkej smotany

+ paradajka

Postup

Najprv si pripravíme cesto. Trúbu predhrejeme na 180°C. Múku, parmezán, maslo a soľ spracujeme v kuchynskom robote na mrveničku, pridáme vajce a mlieko a vytvoríme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na polhodinku do chladničky. Medzitým si urobíme špenátovú plnku. Cibuľku pokrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme špenát a roztlačíme do neho strúčiky cesnaku. Pridáme chilli a dusíme, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Potom pridáme smotanu, syr, dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť. Keď je plnka už  studená, primiešame vajíčko.


Vyberieme cesto z chladničky, rozvaľkáme (lepšie sa to robí medzi dvoma kuchynskými fóliami) a vložíme do olejom vymastenej koláčovej formy a prevýsajúce okraje odstrihneme. Poprechávame vidličkou, dáme na neho alobal a posypeme suchými fazuľami aby sa cesto počas pečenia nezdvihlo. Pečieme cca 15 minút. Odstránime alobal s fazuľami a ešte 10 minút dopečieme. Vyberieme z trúby a necháme vychladnúť.
Špenátovú zmes nalejeme na predpečené cesto, ozdobíme na koliečka pokrájanou paradajkou a pečieme ešte cca 15 minút. Dobrú chuť!:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára