štvrtok 7. februára 2013

Čokoládový tart

Môj vlastný recept na výborný čokoládový dezert, ktorý sa doma dočkal obrovského úspechu. Mám pocit, že ho odteraz budem musieť začať robievať častejšie ako ktorýkoľvek iný koláč, pretože nahradil doteraz nenahraditeľné miesto obľúbeného cheesecaku:)
Čokoládový tart

Potrebujeme

na cesto:
-125g hladkej múky
-60g masla
-60g práškového cukru
-1 vajce
(+ polievková lyžica kakaa pre tmavé cesto)

na čokoládovú plnku:
-250g kvalitnej horkej čokolády
-250ml šľahačkovej smotany
-4 polievkové lyžice mlieka
-2 vajcia
-1 ČL vanilkového extraktu

na čokoládovú polevu:
-80 ml šľahačkovej smotany
-50g horkej čokolády
-kakaový prášok na posypanie

Postup

Z múky, mäkkého masla a cukru vypracujeme v kuchynskom robote mrveničkovú zmes, pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme stuhnúť asi 30 minút v chladničke. Trúbu predhrejeme na 160˚C, vyberieme cesto, vyvaľkáme ho a vložíme do koláčovej formy. Valčekom prejdeme po okrajoch formy tak,aby sme zarovnali okraje a prevýsajúce cesto odstránime. Dno poprepichujeme vidličkou, zakryjeme ho alobalom a na neho vysypeme suché fazule aby sa nám cesto nezdvihlo. Vložíme do trúby a pečieme 15 minút. Následne odstránime alobal a necháme cesto ešte 5 minút v trúbe. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Na čokoládovú plnku rozpustíme v hrnci horkú čokoládu v šľahačkovej smotane, pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Miešame, kým nám nevznikne jednotná tekutá hmota. Vedľa v miske ručným mixérom vyšľaháme vajíčka do peny a prilejeme k nim čokoládovú zmes. Poriadne premiešame, vylejeme na cesto a pečieme cca 10-15 minút, kým hmota stuhne a trošku sa dvihne. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na prípravu čokoládovej polevy rozpustíme čokoládu v hrnci v šľahačkovej smotane a vylejeme na koláč. Keď celý stuhne, pomocou sitka rovnomerne posypeme kakaovým práškom a skladujeme v chladničke. Výborný je v kombinácii s domácou šľahačkou!:)

9 komentárov:

  1. kolacik som vcera upiekla a bol vynikajuci! dakujem za inspiraciu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. ako je v recepte napisane, netreba:) najlepsie je pouzit cokoladu, ktorá obsahuje okolo 50-70% kakaovej susiny (podla toho aku horku mas rada) aby plnka nebola az moc horka:)

      Odstrániť
  3. formu na pecenie treba aj vymastit ci davate papier na pecenie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, netreba vymastit formu, cesto je maslove takze sa nezvykne prilepit:)

      Odstrániť
  4. robim ho uz 5x od minuleho pondelka :D dokonaly

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mne to nestuhlo a nevydaril sa mi kolac...netreba nahodou vyslahat najprv tu slahacku s cokoladou a potom tam pridat vajcia vyslahane a tak? lebo mne sa nepodaril a cely letel do kosa...

    OdpovedaťOdstrániť