piatok 22. februára 2013

Strúhaný tvarožník

Milujem tvaroh. Dá sa povedať, že v každej možnej sladkej podobe a ani tento koláčik nie je výnimkou. Keď som bola malá mamina mi ho zvykla kupovať na raňajky, na ktoré som sa neuveriteľne už večer vždy tešila. Vtedy som ale ešte nevedela, že si ho jedného dňa budem môcť upiecť sama a aj ho celý úplne sama zjesť:) 


Strúhaný tvarožník
Potrebujeme

na cesto:
-400g hrubej múky
-200g mäkkého masla
-1 prášok do pečiva
-3 PL kakaa
-1,5 PL práškového cukru
-8 PL mlieka

na plnku:
-500g jemného tvarohu
-2 vajcia
-150g práškového cukru
-1 PL solamylu
-1 vanilkový cukor
-citrónová kôra za 1/2 citróna
-štipka soli

Postup

V kuchynskom robote zmiešame múku s práškom do pečiva, kakaom a práškovým cukrom, následne primiešame nahrubo nastrúhané zmäknuté maslo a mlieko. Z cesta rukou vytvarujeme guličku, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
Na tvarohovú plnku si zmiešame tvaroh so žĺtkami, práškovým a vanilkovým cukrom, solamylom a na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru. Vo vedľajšej miske si z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, ktorý ručne pomaličky primiešame do tvarohovej zmesi.
Trúbu si vyhrejeme na 180˚C. Na maslom vymastený plech nahrubo nastrúhame polovičku kakaového cesta, rovnomerne na neho nalejeme tvarohovú plnku, ktorú zase zakryjeme druhou polovičkou nastrúhaného cesta.
Pečieme 30 minút, necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a pokrájaný vyberáme z plechu.:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára