piatok 21. decembra 2012

Orechovník

Dovolím si tvrdiť, že tento orechový závin je najlepší na svete! Poriadna dávka orechov, tenké mäkučké cesto a ideálna dĺžka ho robia jedninečným a dokonalým. Naozaj má veľký úspech aj u mojej maminy, ktorá sa o neho s nikým nedelí a je milovníčkou orechov v akejkoľvek forme, takže ho naozaj má s čím porovnať. Určite odporúčam a zaručujem, že po ochutnaní vám dlhšie ako deň alebo dva nevydrží:)


Orechovník
Potrebujeme

-165 g hladkej múky

-7g čerstvého droždia
-35ml vlažného mlieka
-20g práškového cukru
-1 žĺtko
-1 PL rum
-85g masla
-štipka soli

-200 g pomletých vlašských orechov
-150g práškového cukru
-2 nevyšľahané bielky

+ 1 žĺtok na potretie

Postup


Zmiešame si spolu všetky suroviny na cesto, ale nesmie nám nakysnúť, takže ho ihneď po dokončení uložíme cca na pol hodinku do chladničky. Zatiaľ si veľmi jednoducho pripravíme plnku. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a taktiež uskladníme v chladničke. Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi cca 35 x 20cm, potrieme orechovou plnkou, ale tak aby okraje ostali asi 3 cm suché. Následne 3 z nich zložíme (viď obrázok) a jeden necháme voľný, aby plnka nevytiekla. Cesto zrolujeme smerom k nezloženému okraju, ktorý sa bude nachádzať na spodnej časti závinu, potrieme žĺtkom a pečieme pri 160°C cca 20 minút. Povrch musí byť krásny hnedý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára