piatok 14. novembra 2014

Pistáciové cupcakes

Obľúbené malé koláčiky tentokrát s pistáciovou príchuťou. Do cesta aj do krému som použila naozajstné pistácie, žiadne iné farbivá, pudingy, pasty ani arómy. Lúpané a nesolené sa dajú zohnať napríklad v malých stánkoch s orieškami v nákupných centrách alebo ich zvyknú mávať aj v Metre. Uvedené množstvo mi vyšlo na 6 stredných cupcakeov:)

Inšpirácia: Laskominy od Maryny
Pistáciové cupcakes
Potrebujeme

na muffiny:
-60g masla
-25g bielej čokolády
-60g hladkej múky
-25g mletých pistácií (nesolené)
-1/4 ČL sódy bikarbóny
-1/2 ČL kypriaceho prášku
-1 vajce
-25g hnedého cukru
-50g kyslej smotany

na krém:
-25g mletých pistácií (plus na ozdobu)
-125g mascarpone
-100g šľahačkovej smotany
-1 PL práškového cukru
-10g vanilkového cukru

Postup

Maslo si rozpustíme v menšom hrnčeku na slabom ohni a pridáme bielu čokoládu. Miešame, kým sa nám celá nerozpustí. Vajíčko šlaháme spolu s cukrom 5 minút pri najväčšej rýchlosti do peny a následne pridáme maslo s čokoládou. V inej miske zmiešame múku so sódou, práškom do pečiva a pistáciami a postupne ručne spolu s kyslou smotanou primiešame do mokrej zmesi. Opatrne a pomaly aby cesto ostalo nadýchane a nespadlo. Plech na muffiny vystelieme šiestimi papierovými košíčkami a každý naplníme do 3/4 cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca 20 minút. Necháme vychladnúť a pripravíme si krém. Smotana aj mascarpone musia byť obe veľmi dobre vychladené. Mascarpone spolu s pistáciami a cukrom vyšľaháme do hladkého krému. Potom pridáme smotanu a opäť šlaháme, kým nevznikne pevný krém. Muffinky najprv potrieme tenkou vrstvou krému a následne cukrárskym vreckom dozdobíme. Na záver posypeme pistáciami a podávame.

4 komentáre:

  1. Milá Katka, tieto "kapkejky" vyzerajú veľmi zaujímavo..určite si nenechám ujsť príležitosť upiecť ich. Moja mamka má pistácie veľmi rada, tak jej ich upečiem na narodeniny :-). Ďakujem za zverejnenie receptu a prajem krásny deň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Lucka, dakujem krasne:) Dufam, ze maminke budu chutit!

      Odstrániť
  2. Nejde tam male mnozstvo pistacii? Su chutovo naozaj pistaciove?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, mne vyhovuje mnozstvo,ale pokial sa ti zda malo kludne napr do kremu pridaj:)

    OdpovedaťOdstrániť