streda 7. augusta 2013

Letný tartík z mascarpone a bielej čokolády

Opäť som sa nechala inšpirovať od Martinky z Dulce de Leche, ktorej ovocná tarta vyzerala naozaj neodolateľne. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, tak koláčik je pomerne sýty, preto je lepšie podávať ho po menších kúskoch...takto sa z neho každému určite ujde:)


Letný tartík z mascarpone a bielej čokolády


Potrebujeme

na korpus:
-150g hladkej múky
-65g studeného masla
-80g mletých lieskovcov
-25g práškového cukru
-štipku soli
-1 vajce

na krém:
-250g mascarpone
-200g bielej čokolády
-140ml šľahačkovej smotany

-čerstvé drobné ovocie

Postup

Z ingrediencií na korpus si vypracujeme cesto. V kuchynskom robote alebo na pracovnej doske pridáme do múky so štipkou soli  maslo a spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej primiešame vajíčko, lieskovce a cukor. Cesto spracujeme do tvaru guľôčky a obalené v potravinárskej fólii ho presunieme do chladničky. Asi po 30 minútach ho vyberieme a vyvaľkáme na kruhový tvar s priemerom vašej koláčovej formy (cca 24cm). Pokiaľ by sa vám cesto rozpadávalo, je dobré vyvaľkať ho na potravinárskej fólii, s ktorou ide ľahko preklopiť na formu. Korpus poprepichujeme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme suchými fazuľami. Pečieme pri 170˚C 10 minút, následne odstránime fazule s alobalom a dopečieme ešte 7 minút. Korpus necháme vychladnúť!
Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, ktorú po miernom vychladnutí zmiešame s mascarpone. Zo sladkej smotany si vyšľaháme šľahačku (v lete treba dávať pozor aby bola nádoba aj metličky studené a po mojich 3 neúspešných pokusoch už odporúčam šľahačku šľahať v najchladnejšej miestnosti v byte:), ktorú ručne primiešame do mascarpone krému. Už len ozdobíme čerstvým ovocím, posypeme cukrom a necháme schladiť:)

2 komentáre:

  1. Katka, dnes som náhodou narazila na Váš blog a skutočne ma inšpiroval. Ste šikulka.
    Chcela by som sa opýtať. Zatiaľ som nemala odvahu urobiť korpus vo forme, ktorú ste použili vy, lebo sa bojím, že sa mi koláčik rozpadne �� je jednoduché ho potom z formy vybrať? Máte na to nejakú fintu?
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, dakujem za pochvalu:)) pouzivam formu s odnimatelnym dnom takze to ide velmi jednoducho a bezproblemovo vybrat:)

      Odstrániť