streda 25. februára 2015

Bezlepkový špenátový quiche s proscuittom

Recept na bezlepkový quiche aj pre tých, ktorí múku nemôžu alebo ju jednoducho nechcú zaradiť do svojho jedálnička. Pokiaľ by ste mali záujem o klasický quiche korpus, nájdete na blogu v ktoromkoľvek inom recepte na tento slaný francúzsky koláč.
Bezlepkový špenátový quiche s proscuittom

Potrebujeme

na korpus:
-1 1/2 hrnčeka kukuričnej múky
-1 vajce
-150g masla
-2 PL studeného mlieka

na plnku:
-450g mrazeného listového špenátu
-2 strúčiky cesnaku
-350ml créme fraiche
-100g proscuitta (1 balenie)
-2PL strúhaného parmezánu
-2 vajcia
-1 cibuľa
-paradajky
-soľ, korenie

Postup

Na korpus si zmiešame všetky ingrediencie a vytvarujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme zatiaľ do chladničky.
Rozmrazený špenát orestujeme na olivovom oleji s roztlačeným cesnakom a dáme do misky vychladnúť. Na olivovom oleji si dozlata orestujeme taktiež cibuľku a primiešame ju ku špenátu. K vychladnutej zmesi primiešame vajcia, créme fraiche, syr, okoreníme, osolíme a natrháme proscuitto (dva pláty si necháme na záver na ozdobu).
Cesto na korpus vyberieme z chladničky a prstami povtláčame do tartovej alebo formy na quiche. Špenátovú zmes prelejeme do formy a navrch poukladáme pokrájané paradajky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca pol hodinku dozlata. Vyberieme z rúry a ešte na horúci koláč naaranžujeme posledné dva kusy prosciutta. Môžeme papať teplé aj studené.

4 komentáre:

  1. Ahoj, prosim ta da sa creme fraiche nahradit niecim inym? alebo kde sa da kupit?? Vdaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, bud predavaju napr v Tescu znacka President alebo sa da vyrobit tak ze zmiesas slahackovu smotanu a kyslu smotanu v rovnakom pomere a v zavretej miske ich nechas pri izbovej teplote takych 5 hodin:)

      Odstrániť
  2. Ahoj Katka, prosim ta, da sa kukuricna muka nahradit aj polentou v tomto recepte? Dakujem za odpoved. A inak velmi pekny blog a skvele recepty, slivkovy kysnuty uz 3x a s uspechom:) a chystam sa na dalsie:) Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka:) jasne mozes kludne kukuricnu muku pouzit! dakujem za krasnu pochvalu, velmi sa tesim ze recepty vychadzaju:) len tak dalej!

      Odstrániť