nedeľa 15. februára 2015

Írska torta

Prívlastok "írska" som zvolila preto, lebo do čokoládového korpusu ide tmavé Guinnes pivo a do krému sladučký írsky likér Baileys:) možno sa Vám zdá, že torta bude chutiť výrazne alkoholicky, avšak opak je pravdou. Pivo by ste podľa chuti v ceste ani len nespoznali a likéru naozaj nejde veľa, ale presne toľko ako treba:) Recept je na tortu s priemerom 18cm, pokiaľ máte väčší rozmer tortovej formy, kľudne obsahy zdvojnásobte.

Írska torta

Potrebujeme

na korpus:
-95ml tmavého piva Guinnes
-1 ČL silného espressa
-100g masla
-75g horkej čokolády
-120g hladkej múky
-3/4 ČL sódy bikarbóny
-štipka soli
-75g trstinového cukru
-80g krupicového cukru
-1 vajce
-90 ml zákysu
-1 ČL vanilkového extraktu

na krém:
-250g smotanového syra Philadelphia
-100g créme fraiche
-20ml likéru Baileys
-40g vanilkového cukru
-cca 40g práškového cukru (podľa chuti)

na polevu:
-50ml šľahačkovej smotany
-60g horkej čokolády
-1 PL masla

Postup

Rúru predhrejeme na 160°C, maslom vymažeme a hrubou múkou vysypeme tortovú formu. V malom hrnci zohrievame na strednom plameni pivo s maslom, kávou a vanilkovým extraktom dovtedy, kým sa maslo neroztopí. Pivo sa nesmie variť! Odstránime z plameňa a vymiešame s nalámanou čokoládou dohladka. Zmes necháme vychladnúť.
Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, soľou a oboma cukrami. Vo vedľajšej miske prešľaháme vajíčka so zákysom, pridáme vychladenú pivnú zmes a postupne zamiešame do suchých prísad tak, aby sa nám vytvorilo hladké cesto.
Nalejeme do formy a pečieme cca 30 minút. Po zapichnutí špajle na nej nesmie byť prilepené cesto. Vyberieme a necháme vychladnúť. Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. Smotanový syr spolu s créme fraiche chvíľku šľaháme v kuchynskom robote, následne pridáme cukor a Baileys. Zamiešame a podľa chuti pridáme ešte cukor. Korpus vyberieme v formy a v strede jedenkrát prekrojíme. Natrieme krém a tortu ním aj obalíme. Na polevu si v hrnci rotopíme horkú čokoládu a maslo v sladkej smotane a nalejeme navrch. Ozdobíme ovocím a podávame.

4 komentáre:

  1. Dobry den, mozem sa spytat,aky zakys pouzivate a aky je to krem fraiche,pripadne cim ho mozem nahradit? Vopred dakujem pekne za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Este som sa chcela spytat,namiesto vanilkoveho extraktu mozno pouzivat vanilkovy cukor?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry den, to je znacka president alebo mozte pouzit velmi tucnu kyslu smotanu namiesto toho:)

    OdpovedaťOdstrániť