pondelok 12. mája 2014

Bezlepková maková torta

Milujem mak... Podobnú tortu som prvýkrát ochutnala v kaviarni v Urban Space v OD Dunaj a vedela som, že si musím takú istú upiecť doma a mať k nej neobmedzený prístup kedykoľvek dostanem chuť. Nejakou náhodou som sa preklikala na stránku, kde bol zverejnený Recept na bohatstvo: Maková torta od Martiny Redenkovičovej, uložila ho a minulý týždeň som sa odhodlala tortu konečne vyskúšať. Našťastie chutila presne podľa mojich predstáv:)


Bezlepková maková torta
Potrebujeme

na korpus:
-280g mletého maku
-240g práškového cukru
-12 žĺtok
-14 bielok

na krém:
-200g práškového cukru
-200g mäkkého masla
-300g mletého mäku
-350 ml plnotučného mlieka

-ríbezľový alebo iný kyslý džem (napríklad višňový)

Postup

Predhrejeme si rúru na 165°C a kruhovú formu s priemerom 24cm si vymažeme maslom a vysypeme najlepšie hrubou múkou (pokiaľ by ste chceli tortu úplne bez pšeničnej múky, tak kľudne formu vysypte bezlepkovou múkou alebo kukuričnou polentou). Žľtky šľaháme v kuchynskom robote s práškovým cukrom do svetložltej peny (ak je pena moc hrudkovitá a suchá, nalejte kľudne trošku vody) a pridáme mak. Z bielkov a štipky soli si ušľaháme tuhý sneh a opatrne primiešame k žĺtkovo-makovej hmote. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 50 minút. Špajlou skúšame, kedy sa nám na ňu prestane lepiť cesto a vtedy korpus vyberieme. Necháme vychladnúť a dvakrát pozdĺžne prerežeme.
Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. Zmäknute maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mak a mlieko v pokojovej teplote a šľaháme asi 2 minúty. Krém si rozdelíme na dve časti, jednou časťou natrieme vnútorné dve podlažia a druhou obalíme tortu zboku a zvrchu. Vždy hornú časťpodlažia natrieme tenkou vrstvou džemu a po dokončení necháme tortu stuhnúť v chladničke.

5 komentárov:

  1. robim podobnu makovu, len krem bez zltkov/kedze sa nevaria a krem tym neutrpi, menej cukru , lebo 450g v jednej torte.?. a este to skuste s visnami-mnam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, anooo robievala som v poslednej dobe bez zltok tak chcem to zmenit v recepte a s visnami som skusala, je to super kombinacia:)) dakujem za koment!

      Odstrániť
  2. Nechápem aké nevarené žĺtka v plnke keď tam nejde podľa receptu ani jedno.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. No možno, že v 2015 roku tu bol recept s plnkou so žĺtkami a teraz v januári roku 2019 to vylepšili a dali plnku bez žĺtka :-) :-)

      Odstrániť