streda 11. júla 2012

Ovocné košíčky s pudingovým krémom


Na pohľad neodolateľné košíčky z krehkého cesta plnené pudingom a čerstvým ovocím sú efektným dezertom na každej letnej akcií. Ich príprava je síce trošku zložitejšia a zdĺhavá, ale výsledok určite stojí zato. Pre tých, ktorí by chceli ušetriť čas a uľahčiť si prácu, dajú sa kúpiť už hotové košíčky v rôznych veľkostiach, odporúčam Marks&Spencer.
Recept na 12 košíčkov


Ovocné košíčky s pudingovým krémom
Potrebujeme

Na cesto:
-250g hladkej múky + na vaľkanie
-120g masla
-120g práškového cukru
-2 vajcia
-6 formičiek na košíčky

Na krém:
-600 ml plnotučného mlieka
-2 sáčky vanilkového pudingu v prášku Creme Olé bez varenia

-1 vanilkový cukor
-60g masla
-1 sáčok bezfarebného želé
-cca 350g čerstvého ovocia (jahody, černice, čučoriedky, ríbezle, maliny)

Postup

Z múky, masla a cukru vypracujeme v kuchynskom robote mrveničkovú zmes, do ktorej pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme do priesvitnej potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
Medzitým urobím podľa návodu na obale puding, roztopíme maslo a zašľaháme ho spolu s vanilkovým cukrom do pudingovej zmesi. Zatiaľ odložíme do chladničky.

Trúbu predhrejeme na 160˚C, vyberieme z chladničky cesto, rozdelíme ho na 12 častí, vyvaľkáme a vyložíme ním formičky. Valčekom prejdeme po okrajoch formičky tak,aby sme zarovnali okraje a prevýsajúce cesto odstránime. Dno poprepichujeme vidličkou, zakryjeme ho alobalom a na neho vysypeme suché fazule aby sa nám cesto nezdvihlo. Vložíme do trúby a pečieme 15 minút. Následne odstránime alobal a necháme cesto ešte 5 minút v trúbe. Vyberieme, a keď už cesto nie je úplne horúce jemne ho vyklopíme z formičiek.
Keď máme hotových 12 košíčkov, naplníme ich krémom a ozdobíme ovocím. Podľa návodu uvaríme želé a štetcom preleštíme ovocie aby sa krásne lesklo. Dáme chladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Prajem dobrú chuť a krásny estetický zážitok:)

4 komentáre:

  1. Créme olé? To úplně snižuje celý recept... Vypadají krásně, ale víc by se hodil domácí puding. .)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúšala som urobiť plnku aj z domáceho pudingu, ale viac mi vyhovuje príprava Creme Ole, pretože sa nemusí variť a lepšie drží tvar. Nikomu nezakazujem pripraviť si plnku podľa seba, sem píšem moje odporúčania a prípadne aj produkty, ktoré používam a som s nimi spokojná:) Každopádne ďakujem za názor.

      Odstrániť
  2. Dobry den, mozete mi prosim povedat kolko cm maju tieto formicky na kosicky? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, košíčky sú približne veľké ako dlaň a majú priemer 10 cm.

      Odstrániť